Holdningen til det amerikanske tilbud om hjælp varierer hos regeringens støttepartier. (Arkivfoto) Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

USA tilbød Færøerne corona-hjælp - møder hård kritik fra støtteparti

23. apr, 13:16
USA's ambassadør har tilbudt Færøerne hjælp til at håndtere coronasmitten. Fuldstændig upassende og absurd, lyder reaktionen fra SF.

I midten af marts tilbød USA Færøerne hjælp i kampen mod coronavirussen, skriver Altinget.

LÆS OGSÅ: Kronprins Frederik får udlandet til at grine

I en samtale med Færøernes udenrigsansvarlige, Jenis av Rana, tilbød den amerikanske ambassadør til Danmark, Carla Sands, al den støtte Færøerne måtte ønske.

Hun var overrasket over, hvor mange coronasmittede der på det tidspunkt var på Færøerne i forhold til øernes befolkningstal på knap 52.000.

- (...) jeg fortalte hende så, at en stor del af årsagen til dette var den, at der var så mange der var blevet testet. Det lød som om hun forstod det. Og så tilbød hun al støtte og kom ikke ind på, hvilken støtte dette kunne være, fortalte Jenis av Rana den 20. marts til den færøske radiostation R7.

Det færøske udenrigsdepartement bekræfter, at Jenis av Rana og Carla Sands talte sammen i uge 12 i midten af marts.

- Samtalen drejede sig om en gensidig orientering om Corona-situationen i USA og Færøerne, og om ambassadørens ønske om at besøge Færøerne igen - når situationen igen gør det muligt, oplyser udenrigsdepartementet til Altinget.

Henvendelsen fra USA til Færøerne er ”fuldstændig upassende”, siger SF’s udenrigsordfører, Karsten Hønge, til Altinget:

- Færøerne er en del af et rigsfællesskab, hvor vi godt kan finde ud af at håndtere vores sundhedsmæssige udfordringer. Det er fuldstændig absurd at få et opkald fra en ambassadør for et land, hvor tingene (håndtering af coronasmitten, red.) nærmest er ude af kontrol. 

Også hos Dansk Folkeparti kritiserer man, at et fremmed lands ambassadør tilbyder Færøerne hjælp.

De Radikale tager den amerikanske henvendelse til Færøerne med større ro.

- Jeg ville forvente at man også orienterede det danske udenrigsministerium. Men sundhedsområdet er hjemtaget af Færøerne, så det er ikke noget, der skriger til himlen, siger de radikales udenrigsordfører og tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard.
Færøerne er ikke det eneste medlem af rigsfællesskabet, som USA er parat til at hjælpe.

Således skrev den amerikanske ambassadør i en kronik i Altinget, at USA lige nu ved at forberede en pakke med ”substantiel økonomisk støtte” til Grønland, der også er blevet kritiseret i skarpe vendinger af store dele af Folketinget.

Ifølge flere medier skulle planen konkret bestå af mere end 80 millioner kroner til blandt andet uddannelses- og erhvervsprojekter og sandsynligvis blive lagt frem senere torsdag.

Det var torsdag formiddag ikke muligt for Altinget at få en kommentar fra udenrigsminister Jeppe Kofod (S), der tidligere på ugen heller ikke ønskede at kommentere den amerikanske støtte til Grønland.

LÆS OGSÅ: Dansk sportsstjerne kvæstet i ulykke