Tæt på verden: USA blåstempler land hvor arbejdere forfølges

16. apr 2012
Amerikanske erhvervsliv får endelig fri handel med Colombia. Topmøde for Syd og Nordamerikanske stater fuser som ventet ud i ingenting.

Topmødet for Syd- og Nordamerika i Colombia kunne end ikke vedtage en fælles erklæring om noget som helst. Præsidenten for Colombia, værtslandet, udtalte, at den manglende fællesudtalelse nærmest var en sejr.

I stedet benyttede Barack Obama sig af anledningen til at acceptere arbejdsmarkedsforholdene i værtslandet, der er verdens farligste for fagligt aktive. De bliver myrdet.

Amerikanske fagforeningfolk har dokumenteret, at trods mindre forbedringer i Colombia, er det stadig et livsfarligt sted at være fagligt aktiv. Trods dette godkendte Barack Obama en handelsaftale med landet i 2011.

Fordømmelse

Det store amerikanske paraplyorganisation, AFL-CIO, fordømte øjeblikkeligt blåstemplingen af Colombia, hvilket giver erhvervslivet i begge lande særlige økonomiske fordele.

Aftalen er så kontroversielt, at den har siddet fast i USAs kongres i flere år.

”I 2011 blev 21 fagligt aktive myrdet og året for 51,” erklærer  amerikanske AFL-CIO. ”Disse drab er en del af en terrorkampagne imod mennesker, der taler imod status quo i Colombia.”

USA og Colombia er enige om flere fornuftige krav til bedre arbejdsmarkedsforhold, indrømmer den faglige organisation, som dog hverken er tilfreds med ordlyden eller implementeringen af reglerne.

Kravene er blot ikke en del af handelsaftalen, så hvis Colombia ikke overholder dem, er der ingen måde at straffe partneren for overtrædelser. Aftalen træder i kraft den 15. maj og giver amerikansk eksport bedre adgang til det sydamerikanske marked. Modsat gælder det allerede.

”Det viser blot endnu en gang, at kommercielle interesser er vigtige for USA end arbejdere og deres organisationer forhold,” kritiserer AFL-CIOs leder Richard S. Trumka.

Fokus på USA

[pagebreak]USA var tydeligt i fokus ved det amerikanske topmøde. Blåstemplingen af Colombias veldokumenterede systematiske forfølgelse af fagligt aktive, vedrørte ikke topmødet.

Opmærksomheden fra medierne samlede sig meget om en gruppe af Obamas sikkerhedsfolk, som blev sendt hjem med røde ører efter at have festet med unge lokale kvinder, der kun fester mod betaling.

Obama har annonceret, at man altså bliver vred, hvis hans folk ikke har repræsenteret USA på passende vis. Det vil blive grundigt endevendt i både medier og et undersøgelsespanel.

Sendt i udvalg

Med Guatemalas præsident i spidsen, godt sekunderet af Colombias leder og vært ved topmødet, er der forsøg på at løse narko-krigen ved på en eller anden måde at tænke nyt eller eventuelt legalisere brug af stoffer. Det blev sendt i udvalg.

Der var mindre udvalg over problemet med det katinamerikanske land Cuba, der ikke må være med til topmøde for regionen, fordi landet ikke har samme styre som alle de andre.

USA og Canada afviste kategorisk at indlemme det caribiske land. Colombias præsident Santos og alle de andre i regionen håber at have Cuba med om tre år.

Barack Obama afviste, at han handlede på Cuba-sagen for at tækkes eksilcubanere i Florida op til præsidentvalget i november. Uenighed om Cuba har tidligere blokere for enighed ved disse topmøder. Hverken Nicaragua eller Ecuador mødte op i Colombia, fordi de anser diskussionerne med USA for håbløse.

Argentina tog endnu engang sit territorialkrav for Falklandsøerne (Las Malvinas på spansk) op, men nåede ikke videre med det. I 1982 forsøgte Argentinas diktatorer sig med en invasion af øerne, hvilket britisk flådemagt fik dem til at fortryde bitterligt.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.