Tæt på verden: USA betaler for korruption i Afghanistan

29. apr 2013, 11:20
CIA pumper spøgelseskontanter ind i et netværk af korruption for at holde på magten

Den amerikanske efterretningstjeneste, CIA, har systematisk tæppebombet præsidentpaladsen i Kabul med kontanter for at købe sig til indflydelse over det uregerlige land. Gavmildheden har dog været udfordret af læssevis af kontanter fra Iran.

Trafikken med millioner i bestikkelsespenge har stået på i over 10 år. Allerede fra invasionens første dage i 2001 har der været månedlige leverancer af dollars, der skulle købe loyalitet i Afghanistan, skriver the New York Times.

Intent i paladset kaldte afghanerne indholdet i kufferter, sætte og rygsække for "spøgelsespenge". De kom hemmeligt og forlod stedet hemmeligt, citeres en  nuværende rådgiver for præsident Hamid Karzai for. Landets præsident har selv bedt om at blive distributør af bestikkelserne.

Hvem får

Pengene bliver tilsyneladende ikke puttet i præsidentens lomme, men behøringt administreret af det nationale sikkerhedsråd, der betaler krigsherrer, politikere og andre, herunder dele af præsidentens familie. I visse tilfælde købte man i starten af krigen krigsherrer til at bekæmpe Taliban.

CIA, der ikke har ønsket at kommentere avisens afsløring, har længe været kendt som den flittigste og største bidragyder til korruptionen i Afghanistan, udtaler en ikke-navngiven amerikaner. Uden de mange kontanter kan USA ikke fastholde Karzai ved magten.

Iran købte sig også til indflydelse i paladset med store beløb fra 2002, men blev købt ud af amerikanerne sidste år, da USA og Afghanistan indgik en aftale om et strategisk partnerskab efter den endelige tilbagetrækning af tropper. At der er flydt penge fra begge kanter har ikke været en stor hemmelighed.

Forvikling

Netop korruption i Afghanistan er set som en af det sværeste forhindringer for at skabe et velfungerende samfund. USA har da også gennem gavmilde bistandsmidler flittigt arbejdet for at bekæmpe de selvsamme netværk af indflydelse, som CIA finansierer.

Avisen betegner Afghanistan som et land drevet af organiserede kriminelle. At dele penge ud på denne vis anses ikke for ulovligt efter amerikansk lovgivning.

En af modtagerne af dollars er den tidligere krigsherre og nu vicepræsident Huhammed Fahim. En anden er præsident Hamid Karzais halvbroder, Ahmed Wali Karzai. Endnu en er den berygtede og meget voldelige Abdul Rashid Rostrum, der får næsten 100.000 dollars om måneden, citerer avisen to kilder for.

I centrum for distributionen af de mange kontanter er det nationale sikkerhedsråds administrationschef Hohammed Zia Salehi, der i 2010 blev arresteret for meddelagtighed i illegale overførsler af penge, Taliban finanser og opiumshandel. Præsident Karzai fik Salehi frigivet øjeblikkeligt. CIA hjalp Karzai med at overtale Obama til ikke bekæmpe den slags korruption.

Uden konstante betalinger risikerer USA at miste indflydelsen over disse parter.

Tæt på verden

·Journalis-t, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.