Tæt på verden: Uro i transitland for narko til Europa

13. jan 2012
Vestafrikanske GuineaBissau har en fortid med mange kup. Magtkamp er i gang efter præsidentens død.

Efter præsidentens død af sygdom den 9. januar er frygten for uro i Guinea-Bissaus i hastig udvikling. Få dage inden præsidentens død af sygdom rapporterede regeringen om et kupforsøg.

Nabolandet Senegal forsøger at stabilisere militæret med bistand. Et andet naboland, Burkina Faso, forsøger på vegne af den Afrikanske Union at mægle imellem stridende fraktioner af militæret. Det ligeledes portugistisktalende Angola forsøger at stabilisere forholdene.

Guinea-Bissau har en lang historie med mange militærkup. Uro i vestafrikanske lande har det med at sprede sig til naboerne, hvorfor de bliver nervøse. Nervøsiteten gælder også lande længere væk. Guinea-Bissau er kendt som transitland for narko.

Grundloven i Guinea-Bissau siger, at der skal holdes valg inden 90 dage og at lereden af parlamentet, Raimundo Pereira, skal tage pladsen og gennemføre det formelle.

Oppositionen har afvist, at Pereira kan få ansvaret. Magtkampen er gået i gang.

Kup eller bare uro

Frygten for uro skyldes, at soldater i sidste måned blev arresteret med mistanke om et kupforsøg imod den syge præsident, der opholdt sig i Frankrig. Blandt de arresterede var flådens chef, skriver VOA.

En deltager i kupforsøget, en minister, ville overgive sig til politiet den 26. december, men de dræbte ham på stedet.

The Nigerian Tribune skriver, at soldaterne den 26. december ikke forsøgte et kup, men at ”de havde haft en dårlig jul.” Derfor angreb de militærhovedkvarteret. Ikke alle soldater har fået udbetalt en lovet lønforhøjelse.

[pagebreak]Kup efter kup

Guinea-Bissau vandt sin uafhængighed fra Portugal i 1974 og blev de første år ledet af den venstreorienteret Luis Cabral. Han blev styrtet af sin hærchef i 1980, der var højreorienteret. Joao Veira kørte landet en årrække og blev valgt i 1994.

Veira holdt ikke længe. Han blev efter fire år styrtet i et militærkup af sin egen hærchef, hvilket førte til borgerkrig. Efter international indgriben og fredsbevarende hjælp blev der holdt valg i 2000.

Vinderen, Kumba Yumba, blev styrtet i 2003 i et kup. Igen i 2005 var der valg i Guinea-Bissau, og her kom Jaoa Veira tilbage som vinder. I 2009 blev han myrdet af soldater i præsidentboligen.

Vinderen af valget efter blev den nu afdøde Malam Bacai Sanhá.

Guinea-Bissau er et lille særdeles fattigt land i Vestafrika, som anses for en af de vigtigste transportcentrer for sydamerikansk narko, der skal til Europa.

USA anklager den arresterede flådechef og luftvåbnets leder for at være leder i narkohandlen, der skulle omfatte omkring 40 ton kokain i perioden 2007-09, oplyser FN i henhold til nyhedsbureauet AFP.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.