Ups, velbetalte jobfirmaer svigter ledige

26. feb 2010
Private jobfirmaer er dårligere end kommunerne til at hjælpe ledige i job, afslører ny rapport. Minister skyder skylden på kommunerne, mens Socialdemokraterne vil stritte de dårligste helt ud.

Det er blevet en millionforretning at stå for aktivering af arbejdsløse. Alligevel er de private jobfirmaer ringere til at hjælpe murere, rengøringsdamer og andre arbejdsløse i job.

Det dokumenterer en rapport, som revisionsselskabet Deloitte har lavet for Arbejdsmarkedsstyrelsen.

Kun et enkelt jobfirma er ligeså god som de offentlige jobcentre til at hjælpe ledige i arbejde. Alle andre private firmaer i undersøgelsen er op til 30 procent dårligere end jobcentrene, når man ser på, hvor mange ledige der efter forløbet får arbejde. Og ingen private klarer opgaven bedre.

"Rapporten viser, at jobcentrene har fået flere ledige i beskæftigelse end andre aktører," konkluderer professor Søren Winter fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Han påpeger dog, at undersøgelsen ikke tager højde for, om jobcentrene sender de mindst motiverede ledige videre til de private jobfirmaer.

Minister: Kommunernes fejl

Siden regeringen for to år besluttede at udlicitere opgaven til private, er jobbranchen boomet. Sidste år sendte kommunerne dobbelt så mange ledige videre til jobfirmaerne, som i alt stod for 54.000 forløb.

Men de private halter altså efter de offentlige jobcentre, når man ser på deres resultater.

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) vil ikke svare på, hvorfor jobfirmaerne er dårligere til at hjælpe ledige. Men men hun siger i en skriftlig meddelelse, at kommunerne skal blive bedre til at vælge de firmaer, der har de bedste resultater.

"Den her evaluering viser, at jobcentrene ikke altid vælger at bruge de aktører, der er bedst til at få ledige i job", siger Inger Støjberg.

Fiasko

Men det er ikke godt nok, mener Socialdemokraterne.

"Det er en eklatant fiasko, at de andre aktører har fået overbetaling og ikke engang har hjulpet folk i arbejde. Det betyder jo desværre, at mange borgere er blevet svigtet," siger arbejdsmarkedsordfører Torben Hansen.

Han kritiserer desuden, at der hvert år bliver brugt et trecifret millionbeløb på en ordning, der ikke har virket.

Derfor vil han nu stille forslag om, at private jobfirmaer skal kvalitetstjekkes, så de dårlige firmaer ikke får lov til at stå for aktivering for ledige.

Ranglisten

Så gode er jobcentrene og de private firmaer til at hjælpe ledige i job, målt med graden af selvforsørgelse.

  1. Offentlige jobcentre:  55 pct.
  2. HK Udvikling og Vækst: 55 pct.
  3. Aktuel undervisning: 53 pct.
  4. Institut for karriereudvikling: 51 pct.
  5. Ramsdal: 51 pct.
  6. Job4Gruppen: 49 pct.
  7. AOFJob: 47 pct.
  8. Alecto-NetCom: 45 pct.
  9. Alpha-Gruppen: 41 pct.
  10. JobDK (ejet af Kristelig Fagbevægelse): 39 pct.