Ups! Saxo Bank glemte fyringsvarsel

26. nov 2013, 12:53
Arbejdsretten har dømt Saxo Bank til at betale bod i kølvandet på bankens massefyring af 167 ansatte i 2012. De tidligere ansattes fagforbund er dog utilfreds, fordi banken kunne forhandle afskedigelse af medlemmerne, uden nogen tillidsmand deltog .

Arbejdsretten har nu dømt Saxo Bank til at betale en bod, fordi banken har brudt deres overenskomst.

I november 2012 fyrede banken 167 ansatte, men den var for sent ude med at underrette de ansattes fagforening herom. Prisen for den forglemmelse har Arbejdsretten sat til 25.000 kroner.

Økonomidirektøren i Saxo Bank erkender fejlen.

”Vi har allerede anerkendt og beklager den procesfejl, som Arbejdsretten også påpeger. Og det tager vi naturligvis til efterretning,” siger Rasmus Hagstad Lund.

Fagforbund vrede over dom

I Finansforbundet, der organiserer de fyrede medarbejdere, er man ikke glad for Arbejdsrettens dom. For ud over, at Saxo Bank ikke meldte ud om de mange fyringer i tide, så blev fyringerne forhandlet inden for murene hos Saxo Bank uden en tillidsmand fra Finansforbundet til stede.

Men det så Arbejdsretten ikke noget problem i.

"Vi får slået fast, at Finansforbundet skal have det at vide, når Saxo Bank afskediger så mange ansatte. Men vi er ikke tilfredse med, at Saxo Bank får rettens blå stempel til at forhandle afskedigelser, uden at de ansattes fagforening sidder med ved bordet," siger Kent Petersen, formand for Finansforbundet.

Hul i aftale om fyringer

10.000 har mistet deres job i finansverdenen siden krisen i 2008. Derfor aftalte finansverdenens arbejdsgivere og arbejdstagere ved sidste overenskomst, at tage særlig hånd om fyringer i branchen.

Men ifølge parternes aftale, er det ikke udpenslet, om forhandlinger om fyringer skal foregå på de ansattes arbejdsplads, eller hos deres fagforening, hvis arbejdspladsen ikke har en tillidsmand.

Og Saxo Bank-ansatte har ingen tilllidsmand, så derfor kunne de, ifølge Arbejdsretten, forhandle vilkår for sine fyrede ansatte uden om deres fagforening.

Finansforbundet: Ny aftale, nu

"Retten til at forhandle i den givne situation har vi tabt. Men det er uacceptabelt, at ikke-medlemmer kan forhandle afskedigelser på vegne af Finansforbundets medlemmer. Det tager vi fat på til de kommende forhandlinger," Kent Petersen.

I Saxo Bank er man dog tilfredse med den måde, afskedigelsen af de 167 ansatte foregik på. 

"Det er aldrig ønskeligt at skulle afskedige medarbejdere, men vi kan kun glæde os over, at alle berørte medarbejdere fik en fair og ordentlig behandling. Herunder gode fratrædelsesvilkår og efterfølgende hjælp til at komme i videre i arbejde,” siger Rasmus Hagstad Lund, økonomidirektør i Saxo Bank.

Saxo Bank er hovedsponsor til partiet Liberal Alliance. Bankens ene grundlægger, Lars Seier Christensen har gentagne gange meldt offentligt ud, at han er modstander af det, han kalder for den generelle socialistiske udvikling i Danmark, som han mener fører til et benhårdt socialistisk diktatur.