Ups jeg viser ikke bryster i 2010!

14. dec 2009
Tak. Undskyld. Jeg viser ikke bryster i 2010. Sådan tilgiver kollegaerne din julefrokostbrandert.

I fredags kulminerede julefrokostsæsonen, da kolleger i tusindvis kvajede sig ved at knalde ud i et orgie af uhæmmet kollegial kærlighed og pinagtig optræden.

Nogle skændtes med chefen, andre kollegaer kyssede. Mange drak sig helt i hegnet, mens enkelte udfoldede sig som strippere.

Beklage eller benægte?

Men pludselig blev det mandag. Og mon ikke enkelte har svært ved at se kollegaerne i øjnene i dag - ditto vide, om de skal beklage eller benægte deres utidige julefrokostfremfærd?

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Læs hvordan, du afslører, om din partner var utro ved firimajulefrokosten.

Derfor har Avisen.dk bedt psykolog Camilla Holst fra City Terapi give et par gode råd, som kunne gøre mandagen mindre pinefuld for de mange, der ville ønske, at det snart var jul.

Kollegaer fortrænger ikke

”Det handler om at rejse sig ved den pæl, man faldt ved,” forklarer Camilla Holst, som fastslår, at kollegaerne næppe har glemt eller fortrængt, at du har opført dig utidigt.

”De fleste lader som ingenting om mandagen. Det er ikke løsningen,” siger hun.

Derfor bør man – afhængigt af graden af pinagtighed – være både kæk og angrende. Man skal simpelthen stå ved sine dumheder for derved at minimere sladder og rygtedannelse.

E-mail-undskyldning foreviges

Hun siger, at det altid er bedst at henvende sig personligt til den eller dem, man har fornærmet, tæsket, overrasket eller gjort kur til.

”Kun hvis rigtig mange kolleger har været vidne til den grænseoverskridende adfærd, kan man sende en e-mail ud. Men husk: Ulempen at, at din dumhed derved foreviges og sendes ud af huset”.

Ups, der fik I så set mine bryster.

”Har man vist sin bryster i et improviseret stripshow, så sig til alle i afdelingen: ”Ups, der fik I så set mine bryster. Jeg viser dem ikke i 2010” anbefaler Camilla Holst.

Er man endt i skænderi eller klammeri med en chef eller kollega, er ordet undskyld uundvigeligt.

”Stå ved, at du har dummet dig. Luk ned for en eventuel fortsat konflikt ved at opsøge vedkommende. Giv en uforbeholden undskyldning. Det kan spare dig for en fyreseddel. Og giv vedkommende chancen for også at komme til orde,” lyder rådet.

Sig tak

”Tak” er som bekendt et fattigt ord, forklarer psykologen. Men det er også værdifuldt.

Er du af kollegaer blevet gelejdet ind i en taxa efter søvndrukkent at have brækket sig et upassende sted, så sig tak i stedet for at leve i en illussion om, at de intet erindrer, anbefales det.

Udenomsægteskabeligt samkvem

Og er man endt i udenomsægteskabeligt samkvem med en kollega, bør man heller ikke lade som om, intet var hændt, selv om det for mange er det mest nærliggende.

Vidste du forresten, at kvinder går amok i kondomer inden julefrokosten?

”Opsøg kollegaen for lige at få bekræftet, at det, der skete ikke var heldigt og ikke bør gentage sig. Så er der ligesom lukket ned for det,” anbefaler Camilla Holst.