Tæt på verden: Ups! Glemte elregning på 4,4 milliarder

12. jun 2013, 17:10
Pakistans nye premierminister blev valgt på løfte om el i ledningerne, men det er slet ikke så let forholdene taget i betragtning.

Leverancer af elektricitet i Pakistan er aldeles uden styring, og den varme sæson er end ikke toppet. Behovet for el stiger, og der produceres stadig mindre. De håbløse forhold var hotte ved valget og varsler flere uroligheder.

Landets nye premierminister, Nawaz Sharif, har lovet at løse problemet. Manglen på elektricitet anses for en hovedårsag til, at Asif Ali Zardari blev fyret af vælgerne og en konservativ industimagnat blev indsat i stedet.

Der er flere grunde til, at Pakistan mangler elektricitet, forklarer Pakistan Today. Blandt dem er, at vandkraftværker og dæmninger er gamle (fra 1960), reservoirer har formindsket kapacitet, og floderne har mindre vand en tidligere. Vandkraftværkerne kører for halv styrke.

Den væsentligste grund er dog, at hverken staten eller forbrugerne betaler for elektricitet. Et større antal kraftværker er slukkede, fordi staten ikke betaler dem, så de kan købe olie og gas.

Kapacitet

Avisen Dawn rapporterer, at befolkningen og erhvervslivet skal bruge 11.000MW i døgnet, mens der kun produceres 8.000MW. Følgen er, at Pakistan i adskillige timer i døgnet ikke har elektricitet i ledningerne.

Visse dele af landet som regionerne Punjab og Khyber Pakhtunkwa er uden strøm i 16-18 timer hver dag. Medier i Pakistan skriver, at industri er næsten forsvundet fra det folkerige Punjab af samme grund. På landet er forholdene endnu værre.

Pakistan Business Council anslår, skriver Business Week, at landets kraftværker kunne producer 14.500MW dagligt, og at Pakistans totale kapacitet er 23.500MW. Vælgerne kan have ret, at det kræver den rette mand til at ordne forholdene. For den slags gør folk rasende.

En årsag til miseren er, at de ledende figurer i alle de centrale ministerier er oppe at skændes og ikke taler sammen, skriver Dawn. Bedre bliver det ikke, at valgkampen betød, at en forretningsregering blev nedsat, som ikke nødvendigvis kunne løse et gigantisk og helt fundanmentalt politisk problem.

Betaling udebliver

Myndighederne i Pakistan mener ikke, de behøver betale for den elektricitet, de forbruger. Landets ministerier skylder to millarder dollars for ikke at tale om forsvarets ubetalte regninger. Op til valget beordrede premierministeren en løsning, men intet skete.

I sagens natur betyder ikke-betaling, at el-selskaberne ikke kan honorere deres regninger for importerede råvarer som olie og kul.

Pakistan Today skriver, at i 2011-12 nåede gælden mindst 4,4 milliarder dollars. Konsekvensen, udover ubekvemme tilstande, er, at landet mistede 2-4 procent af sit samlede nationalprodukt på el-kontoen. Pakistans økonomi er i laser, og valutareserverne rækker ikke mange måneder frem.

Pakistans har en økonomi på omkring 210 milliarder dollars. I de seneste 5 år, under den nu kasserede regering, er nationalproduktet faldet til en gennemsnitlig vækst på 3 procent - mod tidligere 5 procent.

Tekstilindustrien tegner sig for lidt over haldelen af Pakistans eksport og beskæftiger 38 procent af den samlede industrielle arbejdsstyrke. All Pakistan Textile Mills Association, branchens organisation, anslår, at tekstilindustrien kunne vokse 10-15 procent givet el i ledningerne.

Store problemer

Temperaturerne i Pakistan er på vej på, og de når gerne 50 grader. Det gør livet i små indelukkede lejligheder og værelser i slumkvarterer uudholdeligt og skaber gadeoptøjer imod myndighederne. De mere velhavende benytter generatorer og airconditioning.

Men ude i samfundet vokser problemerne med alt fra mørke, der forhindrer aktiviteter som lektielæsning, maskiner der ikke kører, lighuse med rådnende døde og gadesælgere med smeltet is. Der mangler elektricitet til vandrensning, trafiklys og hospitaler fungerer ikke godt.

Den pakistanske stat står med ubetalte regninger til kraftværkerne på omkring 5 milliarder dollars. Men en del af problemet er befolkningen, hvor man almindeligvis stjæler elektricitet fra luftledningerne i nabolaget.

Sædvanen er, at el-selskabets kontrollanter advarer folk i hele nabolag, før kommer, hvorefter de modtager bestikkelse for at se gennem fingre med tyverierne af strøm, skriver Economist. Også indflydelsesrige politikere nægter at betale, beretter The New York Times, ligesom nogle, som tidligere premierminister Ashraf, menes at have modtaget bestikkelse.

Løsningen

Den åbenbare løsning for el-krisen i Pakistan er, at folk kunne begynde at betale deres regninger, så kraftværkerne kan få råd til brændstof. Ligesom myndigheder kunne håndhæve, at elektricitet sjæler man ikke. Dog er befolkningen fattig, elskaberne tør ikke kappe forbindelser, 20-38 procent af strømmen "forsvinder," og energiministeriet er notorisk korrupt.

For eksempel fik politiske venner gode kontrakter af staten til produktion af elektricitet i 2011 (1,7 milliarder dollars), men de har kun produceret 62MW, en mængde helt til grin for pengene.

Den nyvalgte premierminister Nawaz Sharif må komme op med en hurtigere løsning som at låne pengene et sted eller få billigere leverancer. Her er Saudi Arabien, hvor Sharif har været i politisk eksil, kandidat. Også Kina er på banen. Internationale sanktioner har saboteret en gas-ledning fra Iran til Pakistan.

Den midlertidige regering under valgkampen greb ind, hvor den kunne. Den beordrede offentligt ansatte at slukke for deres airconditioners og ophøre med at gå med sokker og skifte til åbne sandaler.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.