Tæt på verden: UPS! Der er kun 1.200 kr i statskassen

31. jan 2013, 13:00
Zimbabwes finansminister føler sig paralyseret. Der er tomt i statskassen. Nu rapport om korruption i toppen af samfundet.

De internationale nyhedsbureauer har alle en historie om, at Zimbabwe finansminister har kikket i statskassen og nede på bunden ligger 217 dollar (1.200 kr.). Men så har han også betalt løn til alle de statsansatte.

“Staten er paralyseret,” udtalte finansminister Tendai Biti i henhold til AFP. “Mange af jer har en sundere bankkonti end staten,” forklarede han journalister ved et pressemøde.

Nyhedsbureauet AP citerer ham for at opfordre udenlandske donorer til at skillinge sammen, så Zimbabwe kan afholde en grundlovgivende afstemning og et valg. Lige nu er der ingen penge til den slags. Prisen på valget skulle være 104 millioner dollars.

Hårdt ramt

Internationalt set er der ingen panik på grund af den slunkne statskasse. Det er en ganske normal tilstand i et land, hvor 70 procent af alle pengene går til de 300.000 ansatte ved staten.

Der kommer flere penge ind med skatteindbetalinger, vejafgifter og den slags, beroliger de. I øvrigt er det slet ikke usædvanligt at udbetale flere penge, end der er i kassen.

Nu har Zimbabwe særlige problemer, fordi internationale donorer og pengeinstitutter har landet på en skam-liste på grund af korruption, politisk vold og mærkværdige forhold som at milliarder fra diamantudvinding forsvinder.

Problemer

Økonomien i Zimbabwe er på sin vis under kontrol, fordi landet har forlovet sin valuta med dollar. I 2008 slog økonomien alle rekorder internationalt for inflation, hvorved almindelige menneskers opsparing forduftede.

Som følge af minesektoren forventes landets økonomi at vokse med 5 procent i 2013.

Bedre er det ikke for det internationale renomé, at flere topfolk i Zimbabwwe beskyldes for at deltage i korruption omkring  diamanter og mineraler.

Transpacancy International Zimbabwe har udgivet en foreløbig rapport herom.

Zimbabwe overlever politisk ved en fornuftsægteskab mellem de to modpoler Robert Mugabe og Morgan Tsvangirai, der netop er blevet enige om et kompromis vedrørende grundloven. Men der er altså ikke råd til at betale for vedtagelsen lige nu.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.