Undgå at betale til forsikringer, du ikke har brug for. (Arkivfoto) Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix

Her kan du spare penge: Disse forsikringer er unødvendige

23. jun 2020, 08:10
Der kan være mange penge at hente ved at skære forsikringerne, du har via pensionen, til efter skiftende behov.

Din pensionsindbetaling går ikke bare til sikre din tilværelse som senior. Der er som regel også knyttet nogle pensionsforsikringer til ordningen, som skal sikre dig i tilfælde af invaliditet, kritisk sygdom eller dødsfald.

Det er dog vigtigt, at du justerer efter behov og eventuelt skruer ned, så andelen af din indbetaling, der går til forsikringer, ikke er unødigt stor.

Det kan nemlig få stor betydning for, hvor mange penge der i sidste ende er til udbetaling for din pension.

- Hvis man indbetaler 12 procent af din løn, som er den gængse procent hos os, handler det om at bruge dem på klogest mulig vis. Man har nogle standard forsikringsprodukter med, som man har mulighed for at justere, siger Tina Bjørk-Olsen, som er kundechef hos PensionDanmark.

- Hvis man tager stilling til dem, så bliver de 12 procent brugt til at gavne en, så man får den dækning, man har brug for, og får mest muligt udbetalt ved pension, forklarer hun.

PensionDanmark har foretaget en konservativ beregning, der viser, hvad et 40-årigt medlem med en middel risikoprofil kan få ekstra på pensionsopsparingen, hvis der nedjusteres på indbetalingen til forsikringer.

Hvis medlemmet sparer 1500 kroner årligt på forsikringer, så vil der efter 10 år være 16.600 kroner mere på pensionsopsparingen. Efter 20 år vil beløbet være 36.900 kroner.

Om du kan nøjes med en lavere dækning, hænger sammen med dit aktuelle behov, hvis uheldet skulle være ude.

Behovet vil som udgangspunkt falde med alderen, fortæller Johnni Bendt Nielsen, som er chefkonsulent hos Forsikring og Pension.

- Generelt er det typisk som yngre, at man har mest brug for sine risikodækninger. Der har man mange år tilbage, hvis man bliver invalid, siger han.

Civilstatus, børn og bolig spiller også ind

- Har man små børn og et hus med stor gæld i, så har man også en større forpligtelse, som forsikringerne skal afspejle, forklarer han.

Når børnene derimod er fløjet fra reden, ægtefællen har sin egen pensionsopsparing, og I er rykket i en billigere bolig, så kan du justere, hvor meget der er behov for eksempelvis ved dødsfaldsdækning.

Du skal også være opmærksom ved ægtefælledækning, som typisk er en standardløsning, fortæller Johnni Bendt Nielsen.

- Går man fra hinanden, kan det være en fordel at fravælge ægtefælledækning, der kan være ret dyr, siger han.

/ritzau fokus/