Unges krav til statsministeren: Giv os et job

31. dec 2011
Regeringens ungdomspartier mener, at statsministeren skal bruge sine 15 minutters tvtaletid den 1. januar på at komme med løsningsforslag, der kan mindske arbejdsløsheden blandt unge.

Når statsministeren toner frem på skærmen på det nye års første dag klokken 19.15 for at holde sin første nytårstale for danskerne, bør hun tale om, hvordan regeringen vil løse unge-arbejdsløsheden.

Sådan lyder den klare besked fra flere ungdomspartier - blandt andet statsministerpartiets egen ungdomsorganisation..

"Arbejdsløsheden blandt unge er en tikkende bombe herhjemme og i Sydeuropa," siger formand i Dansk Socialdemokratisk Ungdom (DSU) Peter Hummelgaard Thomsen.

"Under valget sagde Helle Thorning-Schmidt, at det var hendes mærkesag at få især de unge i job. Derfor har jeg store forventninger til talen." 

Fordobling af arbejdsløse unge

Og hvis statsministeren kigger i statistikkerne, er der god grund til at adressere unge-arbejdsløsheden.

Ifølge en december-analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har den økonomiske krise ramt de unge hårdt. Blandt de 18-29-årige er ledigheden mere end fordoblet.

I dag er 12,7 procent af de arbejdsløse unge, når studerende ikke regnes med. Til sammenligning var tallet 4,6 procent i 2008.

[pagebreak]

Katastrofalt og dyrt

SFs Ungdom mener også, at der bør stå unge-arbejdsløshed med store bogstaver i Helle Thorning-Schmidts tale-papir.

"Arbejdsløshed har store konsekvenser for de unge. De risikerer at ende i køen for de langtidsledige, hvilket betyder, at de offentlige kasser må forsørge dem i mange måneder. Det presser samfunds-økonomien, der i forvejen er presset," siger formand Gry Poulsen.

"Og ikke nok med det. Den unge arbejdsløse, der er udstødt fra arbejdsmarkedet, risikerer at blive socialt isolerede, hvilket igen forringer hans eller hendes chancer for at få et job."

"Unge-arbejdsløsheden er altså ikke alene en ond cirkel. Den er katastrofal for den enkelte og dyr for samfundet," siger hun.

Løsningen er EU

S-R-SF-regeringens ungdomspartier ser alle tre EU, som en del af løsningen på krisen.
"Når Danmark overtager EU-formandsskabet til januar, mener vi, at statsministeren skal bruge chancen til at få gjort noget ved krisen. EU er en del af løsningen. Derfor bør Danmark skrotte de fire forbehold og gå helhjertet ind i projektet," siger Ditte Søndergaard, der er formand for Radikal Ungdom.

[pagebreak]

Også formanden for DSU peger på Danmarks formandsskab som en kærkommen chance til at gøre noget ved eksplosionen i arbejdsløsheden blandt unge.

"Helle Thorning-Schmidt bør bruge platformen til at tale vækst i gang. Vi skal væk fra Merkels (red. den tyske kanslers) og Sarkozys (den franske præsidents) spare-tanker og hen til investeringer."

"I DSU tror vi ikke på, at vi kan spare os ud af depressionen. Vi tror ligesom vores statsminister på, at vi skal fremrykke offentlige investeringer for at få hjulene til at dreje rundt igen," siger Peter Hummelgaard Thomsen.

Håber på ny politisk bombe

Venstres Ungdom (VU) er enig med regeringspartiernes unge i, at arbejdsløsheden blandt de under 30-årige bliver et af 2012's største udfordringer. Men ikke overraskende ser det liberale parti ser en anden løsning på problemet.

"Vi må ikke tabe en generation mere på gulvet, men efter vores mening er vejen frem ikke at fremrykke offentlige investeringer," siger VU's nye formand.

"Vi mener, at det private erhvervsliv og herunder iværksætterne skal have bedre vilkår, så erhvervslivet kan skabe flere arbejdspladser til de unge," siger han.

[pagebreak]

Han håber, at statsministeren vil detonere en bombe, ligesom Lars Løkke Rasmussen gjorde, da han gav efterlønnen kniven i sin nytårstale for et år siden.
"Det er nok desværre naiv ønsketænkning, men det kunne være rart, hvis regeringen i sin skattereform ville sænke skatten på arbejde markant."

"Jeg vil ikke sætte procenter på, men det skal kunne betale sig at gå på arbejde, siger VU-formanden.