Tæt på verden: Unge uden job bliver en arret generation

13. jun 2012
Det er ikke fordi de unge er dovne. Hele 228 millioner unge slider i det med en indkomst lavere end 11 kroner om dagen.

Unge er tre gange mere udsat for arbejdsløshed end voksne. Det betyder, at der i dag i verden er 75 millioner unge, der står i kø for at finde et job. Det rammer især unge i fattige lande uden sociale sikkerhedsnet.

FNs internationale arbejdsorganisation taler om en arret generation af unge, der lever et liv med en kombination af arbejdsløshed, inaktivitet og eventuelt farligt arbejde af mangel på bedre. Det fastholder dem også i dyb fattigdom.

Antallet af unge arbejdsløse er ikke faldet siden kriseåret 2009, og der er ingen forventede forbedringer. Internationale iagttagere er særdeles bekymret over de millioner, der har opgivet at finde arbejde og heller ikke får skolegang.

ILO indsats

Indsatsen for at skabe job i fattige landes økonomier er en mere end vanskelig opgave, men ILO prøver faktisk gennem 60 kontorer verden over at skabe grobund og forståelse for en indsats.

Som i rige lande ved man en del om de ting politiske beslutninger, et samfund skal tage for at afhjælpe problemet, men enten mangler der midler eller vilje til at gøre nok.

Når nu 40 procent af alle arbejdsløse er unge mellem 15 og 24 betyder det naturligvis, at mange millioner arbejder i uformelle beskæftigelser med dårlig betaling.

ILO anslår, at 228 millioner unge slider i det til en betaling eller indkomst lavere end 11 kroner om dagen.

Har været bedre

I årene 2002 – 2007 var der et stadigt fald i arbejdsløshed iblandt unge verden over. Finanskrisen med kulmination i 2008 udraderede alle fremskridtene. Tendensen er varieret verden over.

[pagebreak]Det arabiske forår med massedemonstrationer og kollaps af etablerede samfundsordner har har skubbet antallet af unge arbejdsløse fem procent op i 2010 og 2011. Her var problemet allerede meget stort.

Værre end i de rige lande står det til i fattigere regioner udenfor EU og i Sydamerika og Caribien.

Selv i storproducerende Østasien er antallet af unge arbejdsløse næste tre gange så højt som blandt voksne, oplyser ILOs nye trendanalyse for unge.

De riges problem

I rige lande som i EU og USA er det så langt fra lykkedes at løse de økonomiske problemer og skabe job. Det betyder, at særlig mange unge i de lande har opgivet drømmen om job.

Det betyder samtidig, at de den dag, de vender tilbage til arbejdsmarkedet vil udgøre en pukkel af arbejdssøgende. I fattige lande har unge ikke den ”luksus” at kunne trække sig.

I verden menes der at være 6,4 millioner unge, der helt har opgivet at finde arbejde.

En fælde

I disse globale krisetider vil unge, der alligevel finder arbejde, blive anbragt i dårlige eller midlertidige job uden fremtidsudsigter som med højere produktivitet eller forfremmelse.

Selv i rige lande bliver veluddannede oftere og oftere ansat i ufaglærte job med ingen eller forsinket overgang til kvalificerende arbejde. Væksten indenfor midlertidige job for unge er betydeligt højere end for voksne.

Hvor unge uden arbejde i rigere lande kan tage en uddannelse i ventetiden, gælder andre forhold i fattige områder. Her er der ikke de samme tilbud. Selv i bedre tider er der på grund af fattige landes økonomi ingen garanti for, at skolegang medfører bedre job.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.