AVISEN.DK: Unge: Talen var arrogant og uden visioner

1. jan 2012, 18:16
Overskriften på Helle ThorningSchmidts nytårstale var den økonomiske krise, men spørger du ungdomspartierne, var talen støvsuget for løsninger på ungearbejdsløsheden.

Hun talte om sin mormor og om sin mor. Hun talte om 60-årige arbejdsløse Søren fra Aalborg. Hun talte om ledighed og uddannelse, men statsministeren talte meget lidt om ledigheden blandt de under 30-årige i sin første nytårstale.

Og det undrer formanden for SF Ungdom.

"Hvorfor stiller statsministeren ikke skarpt på den galoperende unge-arbejdsløshed?" spørger Gry Poulsen og uddyber:

"Vi står i en meget alvorlig situation, hvor vi risikerer at tabe en hel generation på gulvet. Over 100.000 unge danskere kan ikke få et job, og flere end hver femte ung i EU er arbejdsløs."

En linje til de unge

Kun i en enkelt linje talte Helle Thorning-Schmidt direkte om ungdomsarbejdsløsheden:

"Nu har mange - særligt de unge - svært ved at finde arbejde. Virksomheder har svært ved at sælge deres varer. Utryghed og bekymring for fremtiden er blevet en del af mange familiers hverdag."

Hos Radikal Ungdom er formanden glad for, at statsministeren nævner de unge, men her stopper den positive feedback.

"Det viser, at statsministeren er bevidst om de udfordringer, vi står over for i 2012. Men vi er kede af, at der ikke er flere konkrete forslag til reformer og visioner om fremtidens velfærdssamfund," fortæller Ditte Søndergaard og forsætter:

"Helle Thorning-Schmidts første nytårstale mangler bid og mod. Den er ufarlig, og vidste man ikke bedre, kunne man tro, at det var dronningens tale."

[pagebreak]

SFs unge foreslår ungdoms-garanti

Som løsning på ledighed i alle aldre gentog statsministeren et mantra fra valgkampen:

"Vi skal gøre, hvad vi kan for at færrest muligt bliver ledige. Derfor kickstarter regeringen dansk økonomi. Vi investerer milliarder i børnehaver, veje og nye arbejdspladser over hele landet. På den måde kommer der job allerede i år, som ellers ikke ville have været der."

SF Ungdom havde hellere hørt en nytænkning af indsatsen over for de unge, der er gået direkte fra deres uddannelses-institution til bagenden af arbejdsløsheds-køen.

"Helle Thorning burde i sin nytårstale have lanceret en ny ungdoms-garanti, hvor alle unge loves uddannelse, arbejde eller opkvalificering inden for tre måneder," lyder et forslag fra SF Ungdom.

Det vil ifølge formand Gry Poulsen kræve, at politikerne opprioriterer især erhvervs-uddannelserne.

Arrogant ligegyldighed

I oppositionens ungdomspartier bliver der heller ikke lagt fingre imellem på årets første dag.

"Helle Thorning-Schmidt udviser en arrogant ligegyldighed over for et af Danmarks største problemer anno 2012: Mangel på arbejdspladser til unge," siger formand for Venstres Ungdom, Morten Dahlin, og uddyber:

"Statsministeren formår at holde en hel nytårstale bestående af floskler uden at levere klare svar på, hvordan vi skal skabe og fastholde job i Danmark."

[pagebreak]

Også formanden for Konservativ Ungdom deler lussinger ud.

"Det er tå-krummende med en statsminister, der ikke kan vise en retning for vores land. Helle Thorning-Schmidt genbruger. Hun kommer ikke op med noget nyt. Hvis du spørger mig, er det pinligt. Dronningen viste langt mere statsmandsskab i sin tale i går," siger Jens Salling.

Godt nytår

Men det er statsministeren, der sidder på den politiske trone, og hun sluttede sin tale af med et løfte.

"Vi skal aflevere et endnu bedre Danmark til den næste generation. Vores børn skal arve et land med fremgang, tryghed og muligheder for alle," sagde Helle Thorning-Schmidt.

Og noget tyder på, at ungdomspartierne vil holde særligt øje med, om statsministeren lever op til netop den slut-replik.

"Det er dem, der har haft absolut mindst med krisens oprindelse at gøre, der nu står tilbage med regningen. Det er dybt uretfærdigt, og det må regeringen gøre noget ved," siger formanden for SF Ungdom, Gry Poulsen.