AVISEN.DK: Unge i sundhedsfare: Sover for lidt

30. dec 2011
Rigtig mange unge bliver sjældent udhvilede. Det er sundhedsskadeligt og uproduktivt, advarer forsker.

De husker dårligere. De har svært ved at koncentrere sig på arbejdet eller studiet. Og på den lidt længere bane risikerer de at blive fede og få sukkersyge.

Vi taler om de mange unge, der, der sover for lidt og derfor sjældent er udhvilet, når vækkeuret ringet. Det drejer sig om en femtedel af unge mænd og en sjettedel af unge kvinder mellem 18 og 24 år.

Det viser tal fra Det Nationale Arbejdsmiljøforskningscenters store undersøgelse med 10.026 arbejdende danskere – heraf 803 unge mellem 18 og 24 år.

Betaler en høj pris

At så mange unge prioriterer søvnen meget lavt, chokerer Mikael Rasmussen, der er konsulent ved center for Stress og Trivsel. Han har forsket i søvn i mange år og er en af forfatterne til bogen ”Sov godt – hele natten.”

”Det er fuldstændigt vanvittigt", siger han.

"Du betaler en høj pris, hvis du ikke sover nok. Det påvirker både din effektivitet og det giver dårligere helbred og større risiko for fedme og en lang række sygdomme som diabetes og depression.”

Kan ramme helbredet

Som udgangspunkt har unge op til 25 år et søvnbehov på otte-ni timer. Hvis de ikke sover nok, klarer de sig dårligere i skolen og på arbejdet. 

Det forklarer Poul Jennum, overlæge ved Dansk Center for Søvnmedicin på Glostrup Hospital.

”Søvnunderskud medfører dårligere hukommelse og koncentrationsevne. Det påvirker selvfølgelig indlæring og arbejdsindsats,” siger han.[pagebreak]

Selvom søvnunderskud giver problemer, advarer Poul Jennum mod, at man bliver for bombastisk overfor de unge. 

Meget kort før farligt

”Man skal passe på med at overdrive. Man skal ned i ret kort søvn, før det bliver en egentlig helbredsrisiko,” siger Poul Jennum.

Hvad der er meget kort søvn er en glidende overgang. 5-6 timer er i underkanten, mens 4 timer virkelig er for lidt.

”Det er der ikke ret mange mennesker, der kan holde til særligt længe. Det vil jeg absolut heller ikke anbefale. Der er markant større risiko for trafikulykker og alvorlige fejl, når man sover så lidt,”  siger Poul Jennum. 

Fedme og hjerteproblemer

Undersøgelser viser også, at der er en sammenhæng mellem søvnmangel og blandt andet fedme og hjerte-kar sygdomme. 

”Der er en ret entydig statistik sammenhæng. Vi kan ikke sige præcis hvorfor endnu, men i forhold til fedme er sukkeromsætningen nok en del af forklaringen,” siger Poul Jennum. 

En af udfordringerne for søvnforskningen er, at der ofte er en sammenhæng mellem at sove for lidt og andre risikofaktorer som manglende motion og dårlig kost.

Mode at have travlt

Selvom der er flest blandt de unge, der underprioriterer søvnen, så er der også problemer blandt de voksne.

Blandt arbejdende i alle aldersgrupper er det 11 procent, som sjældent eller aldrig er udhvilede om morgenen. Det svarer til en ud af ni.

”Der er en del i det her samfund, der vænner sig til at sove dårligt. Jeg tror, det hænger sammen med, at det er på mode at have travlt,” siger Mikael Rasmussen.

Han henviser til, at det for bare 20 år siden var en udpræget forståelse af arbejdslivet, der byggede på det klassiske krav om 8 timers arbejde, 8 timers frihed og 8 timers hvile.

”Søvn blevet mere individualiseret, specielt i forhold til det grænseløse arbejde. Samtidig er tempoet steget. Efterhånden er der rigtig mange af os, der nærmest trigges af folk, der går langsomt på gaden,” siger Mikael Rasmussen.

Sovetid

Spædbørn og børn op til et år bør sove 12-14 timer i døgnet.

Fra et år til skolealderen tilrådes de at sove 10-12 timer i døgnet.

Et skolebarn bør sove 10 timer.

Unge op til 25 år har et søvnbehov på otte-ni timer.

Voksne over 25 år kan nøjes med gennemsnitlig 7½ times søvn i døgnet med store individuelle forskelle.

Kilder: Netdoktor.dk og Poul Jennum.