Unge i jobflop: Hellere kontanthjælp end SU

13. jan 2012, 11:30
50 fik tilbuddet. Kun otte gad bytte kontanthjælp med uddannelse og SU.

De startede med at være 50, og kommunen regnede med, at i hvert fald 20 ville være med. Kun 12 mødte op, og nu er der sølle otte tilbage.

Det er den deprimerende status for Brønderslev Kommunes forsøg på at få unge på kontanthjælp i gang med en uddannelse.

”Det er vist ikke nogen stor succes. De unge er tilsyneladende ikke motiverede til at starte på uddannelse,” siger professor og arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet.

De unge gider ifølge kommunen ikke være med, fordi det betyder, at de skal skifte kontanthjælpen ud med SU, der er omkring 1.000 kroner lavere om måneden.

'Boost' blev et flop

Projektet startede i august med et informationsmøde, der ifølge kommunen skulle ”booste” forløbet. 50 unge blev inviteret, og det var vel at mærke unge, der er uddannelsesparate. Det vil sige, at de ikke har andre problemer, end at de står uden arbejde og uddannelse.

Kommunen havde regnet med, at mindst 20 ville deltage. Men det var kun 12, der mødte op.

De 12, der mødte op til informationsmødet, er siden da blevet til otte. Blandt andet er to faldet fra, fordi de ikke mødte op til kurserne.

Ikke desto mindre synes kommunen, det er gået fint.

Brønderslev: Gerne lidt flere deltagere

”I udvalget er vi tilfredse med, at der er otte, der har deltaget,” siger Gitte Krogh (V), formand for Beskæftigelsesudvalget i Brønderslev Kommune.

Hun tilføjer dog, at man gerne så, at der var flere, der var dukket op.

Ifølge kommunen skyldes det store frafald, at de unge ikke gider skifte fra kontanthjælp til SU.

Alene de otte unge, der har deltaget, har givet kommunen en besparelse på næsten 150.000 kroner, fordi de er overgået fra kontanthjælp til SU.

En kontanthjælp for unge under 25 år ligger på 6.660 kroner om måneden, hvis man er udeboende. Den tilsvarende SU ligger cirka 1.000 kroner lavere.

Kontanthjælpen kan dog være omkring det dobbelte, hvis man er gravid eller har børn.

Reform skal tvinge unge til uddannelse

Den nye S-R-SF-regering har varslet en omfattende reform af kontanthjælpen.

Reformen kommer efter alt at dømme til at betyde, at kontanthjælpsmodtagere, der er i stand til at passe et arbejde, skal arbejde for kontanthjælp fra dag et.

Derudover skal unge på kontanthjælp tvinges til at tage en uddannelse – alternativt forsvinder kontanthjælpen.

Som Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet siger på baggrund af erfaringerne fra Brønderslev:

”Når der ikke er motivation blandt de unge, må man sætte pres på udefra. Der skal være betingelser for, at man kan fortsætte med at modtage kontanthjælp. Det skal stå klart, at der ikke kun er rettigheder, men også pligter.”

Næsten 50.000 unge under 30 er i dag på kontanthjælp.

Fakta

Forløbet i Brønderslev Kommune varer 13 uger og går under navnet Fagblomsten. Det går ud på, at de unge får smagsprøver på forskellige studieretninger. Håbet er, at de unge dermed bliver bedre rustet til at vælge den rigtige uddannelse.