USA 2012: Unge gider ikke fagforeninger i USA

8. jul 2011
På et år har 612.000 meldt sig ud af deres fagforening. Helt galt er det i den private sektor. Unge amerikanere gider ikke organisere sig.

Antallet af organiserede amerikanere falder og falder. Især organisering indenfor den private industrisektor er nærmest minimal. Fagforeningerne står ret stærkt i den offentlige sektor.

Det seneste år er 612.000 meldt ud af deres fagforening. Knap 11,9 procent af alle ansatte var i 2010 organiserede i fagforeninger. Året før var tallet 12,3 procent.

2010 var første gang, antallet af offentligt ansatte fagforeningsmedlemmer overgik den meget større privatsektor.

Politik og økonomi

Den fortsatte økonomiske krise i USA, hvor hverken lokale eller føderale initiativer skaber nok nye jobs, bliver mange fyret. Nye jobs i f.eks. servicesektoren bliver ikke organiseret.

Fra politisk hold er der i en række stater som Ohio, Wisconsin og Florida stærke kræfter, der forsøger at stække fagforeninger for offentlig ansatte.

”Der er tale om et frontalangreb, der skal underminere os ,” siger amerikansk LOs talsmand.

Fagforeningerne har travlt med at forhindre deres politiske indflydelse i at blive svækket. Kritikere mener, de bør bruge flere kræfter på at organisere flere folk i de industrier, hvor mange allerede er medlemmer.

[pagebreak]Konstant fald

Lige siden USA begyndte at føre statistik over antallet af organiserede arbejdere i 1983 er antallet af fagforeningsmedlemmer faldet. Dengang var en femtedel organiserede svarende til 17,7 millioner mennesker.

I dag er 14,7 millioner organiserede. De fleste er ældre. Unge mellem 16 og 24 gider ikke fagforeninger. Kun 4,3 procent melder sig ind.

Det er ikke overfladiske meningsmålinger, der står bag tallene i USA. Landet har et særligt departement, der holder øje med arbejdsmarkedet gennem interviews med 60.000 familier.

Sektor for sektor

Lærere, politifolk og andre offentligt ansatte er glade for deres fagforeninger. Hele 36,2 procent af dem er organiserede svarende til 7,6 millioner mennesker. I den private sektor er der 7,1 million, men det dækker kun 6,9 procent af de ansatte.

Tallene svinger fra stat til stat med New York som den højeste med en fjerdedel og North Carolina med 3,2 procent. Alle stater med særlig lav organisering ligger i landets sydlige del.

I øvrigt er sorte amerikanere mere ivrige medlemmer af fagforeninger end andre grupper som hvide, latinere og asiater.

I den private sektor er det især transport og andre industrielle service, der har mange organiserede. Dernæst kommer telekommunikation og byggeri. Helt i bund er landbrugs- og finanssektorerne.

USA 2012

Dan Larsen er Avisen.dk's USA-ekspert. Han har i en årrække været USA-korrespondent for danske medier. I den kommende tid vil han følge USA med særlig vægt på fagbevægelsen og valget i 2012.