Unge døve får endelig tolk med på rusturen

21. mar 2012
Det har længe været efterspurgt, at de unge døve får betalt tolk med på faglige rusture i forbindelse med studiestart, så de undgår risikoen for at blive lukket ude af det sociale fællesskab fra dag et.

Det er enorm udfordring for døve studerende at deltage i vigtige sociale aktiviteter som rusturen, fredagsbarene og den årlige julefrokost.

Det har Social- og Integrationsministeriet erkendt, og derfor får de studerende efter mange års kamp endelig en tolk med på rusturen.

Det fortæller chefen for Den Nationale Tolkemyndighed under Social- og Integrationsministeriet, Bo Kragelund.

”Vi er rigtigt glade for at de studerende kan deltage i rusturen, fordi den er en vigtig del af deres studiestart,” siger Bo Kragelund.

Skridt i den rigtige retning

Den nye regel gælder på alle videregående uddannelser, lyder det fra Den Nationale Tolkemyndighed.

Det er et skridt i den rigtige retning, mener 30-årige døve Søren Kyu Winkel, tidligere studerende ved Handelsskolen Syd i Nykøbing.

”Men man er kun på rustur en gang, og det er i begyndelsen af et studieforløb. Derudover håber jeg også, at det vil være muligt at få tolk til klassefester, fredagsbarer, lektiecaféer og lignende,” siger han.

Derfor mener Søren Kyu Winkel, at den eneste vej frem er at blive ved med at kæmpe.

Farvel til fredagsbaren

”Det er yderst vigtigt, at vi står fast ved vores ret til at få tolke til sociale sammenhænge under studieforløb.”

De døve må stadig kigge langt efter tolkebistand til sociale fællesaktiviteter som for eksempel fredagsbaren og julefrokosten. Uden tolk står de døve unge studerende nemlig på egen hånd.

Søren Kyu Winkel fravalgte på sit studie at være med i de sociale aktiviteter.

”Jeg havde ikke ressourcer til at deltage aktivt, når jeg ikke havde tegnsprogstolk, selvom mine klassekammerater var flinke til at oversætte for mig. Men det er ikke det samme, for jeg er typen som godt kan lide at deltage aktivt i samtaler og diskussioner, hvilket er ret vanskeligt uden tegnsprogstolk,” siger han og fortsætter:

”Jeg dækkede det sociale behov ved at være sammen med mine døve venner. Så jeg levede faktisk et meget adskilt liv på den måde, hvor det ene liv kun handlede om at færdiggøre mine studier, og det andet handlede om at, jeg fik dækket mine sociale behov igennem mit modersmål (tegnsproget, red.).”

Savner at have et stort netværk

Søren Kyu Winkel fortæller, at problemet med at deltage aktivt i det vigtige sociale liv fortsætter på arbejdspladsen efter endt studie.

”Flere og flere får arbejde gennem deres sociale netværk i dag, ikke gennem jobannoncer. Derfor er der risiko for, at der er nogle kontakter, som går tabt, når vi ikke kan være sociale med vores medstuderende ved siden af skolen,” siger Søren Kyu Winkel.