Unge blå formænd: Debat om fattige er mudret

29. nov 2013, 14:26
Formændene for VU og Liberal Alliances Ungdom afviser, at unge blå mænd i særlig grad er på nakken af samfundets svageste.

Diskussionen om, hvem, der er værdigt trængende er efterhånden blevet mudret så godt og grundigt til, at det i dag er uklart, hvem, der har mest brug for hjælp fra det offentlige – og hvem, der ikke har.

Det siger de to formænd for Venstres Ungdom (VU) og Liberal Alliances Ungdom (LAU) efter Ugebrevet A4’s omtale af en ny undersøgelse, der viser, at unge mænd, der stemmer blå, i højere grad end andre mener, at mennesker i nød er dovne og uden viljestyrke.

”Vi har en tendens til at sige, at alle skal have hjælp frem for at hjælpe de mest udsatte,” forklarer formand for VU Jens Husted, som aldrig selv ville kalde hjemløse eller stofmisbrugere for dovne eller uden rygrad.

Undersøgelsen, der er foretaget af Epinion for Rådet for Socialt Udsatte, viser, at:

  • 31 procent af unge mellem 18 og 34 år mener, at mennesker i nød i dovne. Det mener kun 16 procent af de midaldrende og 15 procent af danskerne over 56 år.
  • Mænd i højere grad end kvinder mener, at mennesker i nød er dovne. Det samme mener 25 procent af de blå vælgere mod kun 10 procent af de røde.

Nasserne skader de værdigt trængende

Forklaringen på tallene skal blandt andet findes i debatterne om Fattig-Carina og Dovne Robert mener formanden for LAU, Rasmus Brygger:

”Vi har en stor gruppe af danskere, som ikke lider social nød, og som evner at sætte sig i en situation, hvor de gerne vil have, at andre skal have ondt af dem. Det går desværre ud over de, der reelt har et behov for hjælp,” siger Rasmus Brygger.

Når højrefløjen i debatten indimellem udtaler ordene ’tabere’ og ’taber-samfund’ om danskerne og Danmark, er det for at kritisere systemet, siger VU-formand Jens Husted. Han understreger, at det ikke for at kritisere mennesker, som er i en situation, hvor de må modtage støtte fra staten.

”Når vi i Venstres Ungdom siger, at der er for mange mennesker, som ikke har et incitament til at arbejde, er det ikke et angreb på de mennesker, men på det skattesystem, vi har,” siger Jens Husted og fortsætter:

”Vi har de love, som politikerne har sammensat, og hvis folk lever op til de love, har de selvfølgelig også ret til de ydelser, de får,” siger Jens Husted.

Pas på retorikken

Han mener, at de politiske modstandere er gode til at få højrefløjen til at se usympatiske ud.

”Venstrefløjen er verdensmester i at fremstille højrefløjen som glubske ulve, der æder børn og går og vælter vindmøller i fritiden,” siger han og tilføjer:

”Det kan godt være, at Joachim B. Olsen (LA-politiker i Folketinget, red.) har været for dårlig til at forklare sig, men det mener jeg jo reelt ikke. Han har taget debatten på det faktuelle plan på sin egen alternative facon.”

I Liberal Ungdom opfordrer Rasmus Brygger til varsomhed med retorikken over for fattige og udsatte mennesker:

”Jeg synes, man skal passe meget på den retorik, man bruger. Det er vigtigt at skelne mellem de, som har behov for hjælp, og så den store gruppe af danskere, som formår at fremstille sig selv som det, man i en eller anden udstrækning kunne kalde tabere,” siger Rasmus Brygger:

”Det er vigtigt at understrege, at man altså ikke er en taber, fordi man har et reelt behov eller står i en situation, hvor man har behov for hjælp.”