Unge betaler luksusleje for usle værelser

1. aug 2011, 11:24
Studerende betaler op mod 4.000 kroner om året per kvadratmeter dobbelt så meget som lejerne af luksusboliger. Uhyrligt, siger LLO og De Studerendes Fællesråd

Titusindvis af unge har indledt en desperat jagt på et sted at bo, nu da de er blevet optaget på en videregående uddannelse.

Desperationen klinger gyldent i kassen hos de private udlejere, der tager gigantiske priser for bittesmå værelser. Avisen.dk har tjekket sider som boligportal.dk og lejebolig.dk, og her kan selv værelser på bare 10 kvadratmeter lejes ud for 3.500 kroner om måneden.

Det svarer til en årlig kvadratmeterpris på over 4.000 kroner - eller nærmest dobbelt så meget som huslejen i Københavns mest luksuøse lejeboliger.

Huslejenævnet plejer at sætte lejen ned, når den er over 1.700 kroner per kvadratmeter per år - og så høj må den kun være, når der er tale om særlig gode lejligheder. Ellers bliver lejen sat ned ved lavere kvadratmeterpriser.

Men når man bor til leje i et privat værelse, er man reelt uden mulighed for at klage, siger Jesper Larsen, der er cheføkonomi Lejernes Landsorganisation, også kaldet Lejernes LO.

"Man vil formentlig få medhold i Huslejenævnet. Men i et privat værelse kan man siges op uden grund med en måneds varsel. Så klager man, ved man godt, at man skal regne med at flytte kort efter," siger han.

En bestemmelse i loven betyder ganske vist, at Huslejenævnet kan gøre opsigelsen ugyldig, hvis det kan bevises, at man er sagt op på grund af klagen. Men i praksis benyttes den mulighed ikke, fordi det er svært at bevise.

"Derfor står de unge i en umulig situation. Det er en ulykkelig måde at begynde sin studietid på," siger Jesper Larsen.

Det er Nina Rasmussen, der er næstformand i Danske Studerendes Fællesråd, enig i.

"I forvejen er der mange nye ting, man skal tage stilling til som ny studerende, og økonomien er presset. Boligmanglen går ud over studierne, fordi man skal bruge kræfter på at finde et sted at bo, og mange løsninger er dyre og dårlige og ustabile. Vi har brug for flere boliger, der er øremærket til unge, og som er til at betale," siger hun.

Boligmanglen ser ud til at blive særlig alvorlig i år. Flere studerende end nogensinde er optaget på de videregående uddannelser, og samtidig er der færre boliger til rådighed.

Det skyldes blandt andet, at en række af de små, billige lejligheder er forsvundet i lejlighedssammenlægninger. Andre er blevet moderniserede og derefter sat til en lagt højere husleje end tidligere. Begge dele gør det svært for unge at komme til.

Derfor er de henvist til private værelser, hvor de bor i ejerens egen bolig med langt færre rettigheder, end hvis de havde egen lejlighed. Ingen har overblik over, hvor mange unge der bor på privat værelse.

"Men det er vores klare indtryk, at det i år bliver flere end på noget andet tidspunkt efter 2. Verdenskrig," siger Jesper Larsen.