Unge afviser tobaks og våbenindustrien

23. jun 2010
65 procent af de unge studerende vil aldrig overveje et job i tobaksindustrien eller våbenindustrien, viser en ny rapport

Danske studerende vil have etik, moral og arbejdsliv til at balancere. End ikke frygt for arbejdsløshed efter alle årene på SU, får dem til at overveje job i våben - eller tobaksindustrien. Tværtimod.

Hele 65 procent af 1569 studerende fra uddannelsesinstitutioner i hele landet afviser at arbejde med tobak eller våben. Det viser en ny rapport fra Moment, Personalechefer i Danmark og Jobzonen.

"De unge i dag har langt mere fokus på etik og værdier end tidligere, når de søger et job. Det skyldes en generel tendens i offentligheden til at fokusere på virksomhedernes etiske ansvar," siger Morten Højberg administerende direktør i vikar- og rekrutteringsbureauet Moment, som blandt andre står bag undersøgelsen.

I 2004 var det kun 35 procent af de studerende i en tilsvarende undersøgelse, der ikke ville arbejde for en tobaksproducent, og kun 47 procent ville ikke arbejde med våben.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Svært ved at finde unge ansatte

Karrierevejleder fra Copenhagen Business School Finn Kjerulff Hansen bekræfter tendensen.

"Der er ingen tvivl om, at værdier spiller en større rolle for de studerende i dag. Det kan vi også mærke, når vi arrangere møder mellem de studerende og erhvervslivet," siger Fin Kjerulff Hansen.

Lego-klodser lokker mere end cigaretpakker

Derfor er firmaerne også blevet meget kreative, når de de skal rekruttere, fortæller han.

"LEGO kan diske op med legoklodser på deres stand ved karrieremesser for at lokke de unge i tale. Men tobaksindustrien må ikke lokke med cigaretpakker. Så de finder andre måder," siger Finn Kjerulff Hansen.

Bygger skoler og børnehaver i stedet

Han forklarer, at tobaksindustrien ofte slår på, at de gør noget for at fremme etik på andre måder. De bygger skoler, børnehaver eller infrastruktur i de lande, hvor de opererer.

"Og så er gode arbejdsforhold med god løn, et godt og lærerigt arbejdsmiljømiljø med mange udviklingsmuligheder også en god måde at lokke på," siger Fin Kjerulff Hansen.

Læs: Han knokler for tobakken

Top 10 firmaer

Her er top 10 over de mest populære danske arbejdspladser blandt de danske studerende i 2007.

 1. Novo Nordisk
 2. Novozymes
 3. The Boston Consulting Group
 4. H. Lundbeck
 5. NNIT
 6. LEGO
 7. Bang & Olufsen
 8. Rambøll
 9. Statens Serum Institut
 10. PA Consulting Group

Kilde: Moment

Her er top 10 over de mest attraktive arbejdspladser ifølge studerende på verdens førende handelshøjskoler for 2009:

 1. Google
 2. PriceWaterHouseCoopers
 3. Microsoft
 4. Goldman Sachs
 5. Ernst & Young
 6. Procter & Gamble
 7. J.P. Morgan
 8. KPMG
 9. McKinsey & Company
 10. Deloitte

Kilde: Lederne.dk