Tæt på verden: Ungdom skubber forsoning i gang

17. mar 2011
Ungdommmen protesterer over dyb uenighed mellem de palæstinensiske magthavere. Frygten for revolutionære tilstande får dem til at rykke sig.

En serie palæstinensiske ungdomsdemonstrationer har fået de uforsonlige ledere til i Gaza og Vestbredden til at åbne øjnene for at mødes.

Formålet med protesterne, der har stået på siden februar, er at skabe enighed, frihed og løsladelse af politiske fanger.

Lederen af Fatah, Mahmoud Abbas, der kontrollerer Vestbreddens styre, accepterede torsdag en invitation til at drage til Gaza og mødes med Hamas-rivalen Ismail Haniyeh.

Adskillelsen mellem de to har stået på siden parlamentsvalget i 2006, der blev vundet af Hamas.

Den Palæstinensiske Autoritet på Vestbredden, PA, leder af Abbas, har sådan set kun den autoritet, som Israel, USA og EU gav det, efter Hamas vandt valget.

Resultatet blev en borgerkrig og den igangværende israelske blokade af Gaza, mens besættelsen af Vestbredden fortsætter.

Ønske om enighed

Som en reaktion på de omfattende uroligheder over hele den arabiske verden holdt en gruppe på mange tusind unge uden partitilknytning tirsdag en demonstration i både Gaza og på Vestbredden. Hverken Hamas- eller Fatah-flag blev vist – kun det nationale.

De unge dannede f.eks. en menneskekæde gennem centrum af Gaza City. Selv om demonstrationen var fredelig og koncentrerede sig om at vise national loyalitet blev den dog brudt op af Hamastilhængere og -politi. Der blev smidt med sten. Nye demonstrationer er forbudt af Hamas.

Ingen af de to politiske lederskaber er særlig opsatte på demonstrationer givet tilstanden i regionen, hvor ufleksible og hårde styrer bliver udfordret. De politiske reaktioner i Palæstina på ungdomsgruppens initiativ har været tilbud om reformer, ændringer og vold.

Fælles regering

Målet for mødet mellem de to palæstinensiske ledere er en samlingsregering. Efter valget i 2006 forsøgte de et års tid, men det gik galt og splittelsen kom. Meningen er at holde valg om et halvt år, men begge skal deltage for at det giver mening.

Begge styrer kalder i dag modparten for illegal.

De to palæstinensiske områder er adskildt af Israel, der overhovedet ikke anerkender Hamas. Onsdag meddelte Israel, at landets styrker havde angrebet og dræbt to Hamas-ledere i Gaza City. Samtidig fremviste de en iransk våbenforsendelse, der var blevet opsnappet.

[pagebreak]Oprydning

Tidligere på ugen var der en demonstration for national enhed med deltagelse af alle parter i de to områder. Der bliver lyttet til ungdomsbevægelsen, også i de etablerede partier og bevægelser.

Mens der blev slået ned på ungdomsbevægelsen, skyndte Hamas' premierminister i Gaza sig at lave en omfattende rokade af sin regering. Syv ministre blev smidt ud og to nye oprettet. For første gang er en kvinde udnævnt og det til et ministerium for kvindeforhold.

The Palæstinensiske Autoritet, PA, har også flyttet rundt på kabinettet og lufter tanken om at inkludere Hamas-folk på Vestbredden. Skulle der opstå en forsoning og et samarbejde, vil Hamas-regeringen i Gaza trække sig, siger Ismail Haniyeh.

Voksende bevægelse

De unge palæstinensiske udbrydere begyndte at organisere sig via facebook mere end en måned før eksplosionen i Tunesien. Gruppen er særdeles kritisk både overfor Israel og deres egne ledere. Målet, som fastslået i et manifest, er blandt andet frihed.

Ungdomsgruppen blev ikke specielt positivt modtaget, fordi kritik af Hamas sidestilles med at samarbejde med Israel. Men revolutionerne i regionen har givet de unge øget respekt og mange tilhængere. Ønsket om enighed mellem de politiske fraktioner er udtalt.

Det hjalp også på populariteten, at tv-stationen Al Jazeera, offentliggjorde dokumenter om forhandlingerne mellem Israel og PA på Vestbredden. Forhandleren, som nu er trådt tilbage, var parat til meget omfattende indrømmelser overfor Israel for at få en stat.

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.