Ung filippiner: Godsejerfruen snød mig

30. okt 2009
Filipinsk pige arbejdede som stuepige på et gods 10 timer i døgnet og betalte luksushusleje for pigeværelset. Godsejeren skal nu i retten, men filippineren skal ud.

I morgen lørdag skal filipinske Isabel Lagang forlade Danmark. Hun har boet og arbejdet her siden sommeren 2007, men skal nu forlade landet til en uvis skæbne.

Ved retten i Nykøbing Falster efterlader hun en retssag mod hendes tidligere arbejdsgiver - en sydsjællandsk godsejerfrue - hvor beskyldninger om løgn og fusk fyger mellem parterne.

”Alt tyder på, at Isabel er blevet snydt, og at godset har udnyttet hendes svage position som ung fattig udlænding,” siger Jacob Bang, forbundssekretær hos fagforbundet FOA, der kører hendes sag.

Fulgte drømmen

Det lignede ellers en gylden chance for 21-årige Isabel Lagang. Som tusinder af andre unge filippinske kvinder var drømmen et liv i Vesten, og i sommeren 2007 så den ud til at være gået i opfyldelse, da hun fik tilbudt et job i Danmark.

Virkeligheden viste sig dog at være noget anderledes, da hun ankom til Danmark og sit nye job på det sydsjællandske Stampenborg Gods.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

”I starten var det ok. Jeg arbejdede hårdt, men vi var to filippinere på godset, så jeg havde selskab,” siger Isabel Lagang.

Hun fortæller om en arbejdsdag, der startede klokken syv om morgenen med hundeluftning og servering af morgenmad.

Derefter stod dagen på time efter time med rengøring overalt på det store gods, fastsat efter et stramt program. Og selv når rengøringsprogrammet sluttede ved fem-tiden om eftermiddagen kunne hun ikke slappe af.

De to unge kvinder delte nemlig et par værelser i en kælderlejlighed på godset, og det betød, at arbejdsdagen aldrig rigtigt sluttede.

”Fruen ringede hele tiden efter mig, nogen gange fordi jeg skulle hjælpe med småting, andre gange ville hun vist bare have selskab,” siger Isabel Lagang

Fyrstelig løn

Efter et år forlod den anden unge filippiner godset, og der kom ikke en afløser. Det betød dobbelt så meget arbejde for Isabel Lagang, og i august 2008 fik hun nok, sagde jobbet op og forlod godset.

Hun var gennem kontakter i det filippinske miljø kommet i forbindelse med den lokale afdeling af fagforeningen FOA. Der kiggede man hendes kontrakt og lønsedler igennem, og de rummede store overraskelser.

Det viste sig nemlig, at Isabel Lagang havde en anden slags job og en helt anden løn, end hun troede. Kontrakt og lønsedler er på dansk, så dem har hun aldrig kunnet læse

”Jeg troede, at jeg var au pair og fik 4000 kroner i løn,” fortæller hun.

Det var også præcist det, hun fik udbetalt hver måned. Men i virkeligheden var Isabel ansat som medhjælper på godset til en løn på 17.000 kroner, en fyrstelig hyre efter filippinske forhold.

Det var også den på papiret høje løn, der blev angivet, da godsejerfruen søgte om opholds- og arbejdstilladelse i Danmark til Isabel Lagang.

Men hver måned trak godset bare otte tusinde kroner for kost og logi. Og efter skat var de 17.000 skrumpet ind til 4000 - et beløb, der ligger lidt over standardbetalingen for en au pair pige.

Snydt og udnyttet

På Sydsjælland kan man leje mange værelser for otte tusinde kroner. FOA har derfor sat en advokat til at få pengene tilbagebetalt, fordi de mener at huslejen er helt urimelig. Sagen kører nu ved retten i Nykøbing Falster

Det hjælper dog ikke Isabel Lagang her og nu. Hendes opholdstilladelse i Danmark var bundet til jobbet på Stampenborg gods, og selvom hun har fundet et andet arbejde, er hendes tilladelse ikke blevet fornyet.

”Jeg håber, jeg kan få et au pair-job i Sverige, men lige nu ved jeg ikke, hvor jeg skal tage hen,” fortæller den 21-årige filippinske pige.