25-årige Trine Lykke Hansen har sendt dette billede til A4 Nu fra et værelse i Seoul. Hun bliver smidt på gaden kl. 3 natten til fredag. Foto: Privatfoto.

Ung dansker fanget i Sydkorea: Jeg beder jer - hjælp mig

6. feb, 16:35
En ung dansk kvinde er i knibe i Seoul. Om mindre end 12 timer skal hun til at leve på gaden, fortæller hun. Derfor udsender hun nu et nødråb.

Forestil dig, at du er fanget i en storby på den anden side af kloden. Du har intet pas, ingen penge, intet tag over hovedet og ambassaden siger, at de ikke kan gøre noget.

Det er den situation, som den danske statsborger Trine Lykke Hansen befinder sig i lige nu i den sydkoreanske hovedsted Seoul. Hendes tidligere udlejer har taget hendes pas, og hun har hverken råd til at få udstedt et midlertidigt pas eller betale udlejeren tilbage.

LÆS OGSÅ: Charlotte mistede sin 13-årige dreng: Var med til at tage initiativ for alle ansatte på Rigshospitalet

Om under et halvt døgn bliver den 25-årige kvinde smidt på gaden, hvor hun skal forsøge at overleve blandt hjemløse og narkomaner i en temperatur på minus 10 grader. Det fortæller hun til A4 Nu, der har fanget hende via et Facebook-opkald.

- Jeg har ikke engang nogen jakke. Jeg er bange for, at mine kufferter vil blive stjålet, og jeg frygter for min egen sikkerhed, siger Trine Lykke Hansen.

A4 Nu har ikke haft mulighed for at efterprøve alle dele af historien, men har set en mailkorrespondance mellem Trine Lykke Hansen og den danske ambassade i Seoul. Ambassadepersonalet skriver i flere mails, at de har forsøgt at kontakte Trine Lykke Hansens familie, og at den danske udenrigstjeneste ikke inden for gældende lovgivning må låne penge til borgere i udlandet. 

Hår falder ud af stress

Ifølge Trine Lykke Hansen har hun søgt hjælp på ambassaden, der henviste hende til et kvindeshelter i byen. Shelteret havde dog ikke plads til hende, og eftersom ambassaden ikke kan lægge ud for danske borgere, er Trine Lykke Hansen både hjemløs, arbejdsløs og pasløs.

Lige nu har hun lejet sig ind på et gæsteværelse, som hun har skrabet penge sammen til. Men hun skal være ude i morgen senest kl. 11 Seoul-tid – dvs. klokken 3 natten til fredag på danske ure.

- Indtil videre har jeg overlevet kulden ved at have fem-seks lag tøj på. Men i morgen ved jeg ikke, hvad jeg skal gøre. Man ser rigtig mange hjemløse sove på metrostationer herovre, og det bliver jeg jo også nødt til, siger Trine Lykke Hansen.

LÆS OGSÅ: Brian skulle forklare, hvordan han tørrer numse: Nu svarer minister på kritikken

Hun forklarer, at truslen om at at ryge på gaden har hængt over hovedet på hende i flere uger, og at det har været en stor belastning:

- Der har været mange tårer. Jeg er ved et punkt nu, hvor mit hår falder af på grund af stress. Situationen har fucket hele mit system op.

Derfor har Trine Lykke Hansen nu offentliggjort et råb om hjælp.

Desperat nødråb: Jeg beder jer

- Jeg beder jer hjælpe mig med at få mit liv tilbage og ikke sidde fast. Jeg har ingen penge og intet netværk, der kan hjælpe mig, skriver Trine Lykke Hansen således på hjemmesiden Gofundme, der bruges til indsamlinger.

Her bruger hun navnet Lucinda, da mange koreanere har svært ved at udtale 'Trine'.

Ifølge Trine Lykke Hansen har hun brug for ca. 3.000 kr. til at betale den udlejer, der har taget hendes pas og for ca. 4.600 kr. til en billet hjem til Danmark.

- Jeg opsøgte ambassaden for en uge siden og sagt, at jeg var blevet hjemløs. De fortalte mig, at jeg måtte finde nogle venner og sove på sofaer, men det har jeg prøvet. De kunne heller ikke låne mig nogle penge, men har hjulpet med at kontakte min familie i Danmark, siger hun.

Familie kan ikke redde hende

Trine Lykke Hansens familie vil gerne hjælpe, men de har ikke mulighed for det.

- Ingen af dem har råd til at låne mig penge. Min mor er lige startet i arbejdspraktik og betaler stadig af på et huslån. Hendes kæreste er sygemeldt. Min stedfar smed mig ud som 16-årig, og min biologiske far har jeg aldrig kendt. Banken vil heller ikke låne mig penge, fordi jeg har et lån i forvejen, siger hun.

Den 25-årige kvinde, der er født og opvokset på Sydfyn, har boet i Sydkorea i 3,5 år, hvor hun løbende har fjernstuderet enkeltfag på VUC for at få en HF-eksamen. Hun regnede med at læse videre, men 8. januar fik hun en besked om, at hendes tilmelding til fagene var afvist, fordi der var for mange elever.

Dermed stoppede også den SU, der var Trine Lykke Hansens forsørgelsesgrundlag. Hendes udlejer tog hendes pas, da hun ikke kunne betale lejen. Og så startede en desperat kamp mod tiden for at skaffe kontanter.

- Jeg har søgt omkring 100 stillinger som bartender, tjener, butiksmedarbejder og så videre – uden held. Eftersom jeg er udlænding og endnu ikke er flydende på koreansk, er det svært at få job, forklarer hun.

Frygter at blive tilbageholdt af politiet

Ifølge Trine Lykke Hansen er det ikke nok at få udstedt et midlertidigt pas, for udlejeren har gjort den manglende husleje til en politisag. Derfor vil hun blive tilbageholdt i lufthavnen, hvis hun forsøgte at rejse hjem, siger hun. 

I de e-mails, som A4 Nu har set, foreslår den danske ambassade Trine Lykke Hansen at prøve at forhandle en afbetalingsordning på plads med udlejeren. Men han er urokkelig, svarer hun.

Utrygheden og usikkerheden er blevet for meget for Trine Lykke Hansen, der engang forelskede sig i Sydkoreas historie og kultur:

- Jeg har været derude hvor jeg tænke, at det var nemmere, hvis jeg sprang ud fra en bro.

Nu håber hun, at hendes råb om hjælp kan samle nok penge til, at hun kan købe sit pas tilbage og en enkeltbillet tilbage til Danmark. 

- Jeg havde planlagt at læse min HF færdig og gå på universitet herovre. Nu vil jeg bare gerne hjem og starte et liv i Danmark, siger Trine Lykke Hansen.

Udenrigsministeriet oplyser til A4 Nu, at ministeriet og den danske ambassade i Seoul er bekendt med sagen.

Ambassaden yder sædvanlig konsulær bistand, skriver Udenrigsministeriet i en mail.

Da Udenrigsministeriet og ambassaden har tavshedspligt i personsager, kan de ikke bidrage med yderligere oplysninger.

Det må ambassaden gøre for at hjælpe dig - og det må de ikke:

På en dansk ambassade eller konsulat kan du få hjælp til:

 • Overførsel af penge til hjemrejse
 • Udstedelse af midlertidigt pas
 • Kontakt til advokat, hvis du bliver anholdt
 • Kontakt til pårørende i Danmark
 • Kontakt til forsikringsselskab i tilfælde af sygdom, ulykke eller død
 • Oplysning om risikoområder på din vej


Ambassaden eller konsulatet kan ikke:

 • Låne penge ud eller lave bankforretninger
 • Udbetale bistandshjælp eller pension
 • Få dig løsladt fra fængsel eller betale din advokat
 • Betale hospital eller læge
 • Skaffe dig arbejde eller arbejdstilladelse

Kilde: Udenrigsministeriet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her