Det er lovpligtigt at melde det til kommunen, hvis du ser en rotte på din vej. (Arkivfoto) Foto: Philippe Lopez/Ritzau Scanpix

Sådan undgår du rotter

15. jan, 08:03
Undlad at fodre fugle eller at have græsfrø stående fremme i poser i skuret, råder skadedyrsbekæmpere.

Vinteren har frem til nu været regnfuld og lun, og den kombination har fået rotterne op til overfladen.

De to store skadedyrsbekæmpelsesfirmaer Anticimex og Mortalin har ifølge DR oplevet en markant stigning i antallet af rotteanmeldelser de seneste måneder.

Og det kommer ikke bag på John Mogensen, der er autoriseret skadedyrsspecialist hos AJ Skadedyrskontrol.

- Rotterne er pressede på grund af alt det vand, der er i kloakken i øjeblikket. Derfor vil de typisk søge op for at finde et godt sted at være, siger han.

Det gælder både, hvis du bor i byen og på landet.

- Normalt siger vi, at jo tættere du kommer på de store byer, desto mindre er risikoen for at få rotter, siger Claus Schultz, der er teknisk chef hos Rentokil Initial og formand for brancheforeningen for professionelle skadedyrsbekæmpere.

- Men det ikke er tilfældet i år. Vi har fået rigtig mange henvendelser fra folk i både byerne og på landet, forklarer han.

Derfor er det vigtigt at holde styr på de områder, hvor rotterne ofte søger hen.

Det kan være i brændestabler, redskabsskur eller garage, hvor der er læ og varme. Her skal du passe på, hvad du opbevarer af mulig rotteføde.

- I et redskabsskur opbevarer mange græsfrø og gødning, som rotter godt kan lide. Men det bør opbevares i sikker emballage og ikke stå fremme i poser, siger John Mogensen.

I vinterhalvåret er det også nærliggende at fodre havens fugle. Det er bare ikke nødvendigt med den milde vinter, vi har haft indtil videre.

- Når vejret er så mildt, kan fugle sagtens finde føde. Så fuglene er selektive i, hvad de vælger at spise. Det, som fuglene efterlader, spiser rotterne i stedet, siger John Mogensen.

Rotterne søger også indenfor - især hvis ikke du sikrer huset ordentligt. Undersøg derfor, om der er steder på huset, du skal lukke af.

- Har du for eksempel en udluftningsrist, der ikke sidder tæt, er det en åbning for rotter til at komme ind, siger Claus Schultz.

Loftet er også et eftertragtet opholdssted. Derfor skal du passe på ikke at give rotterne de optimale forhold til at kravle ind.

- Både mus og rotter er gode til at klatre. Har du en busk eller anden beplantning på husmuren, risikerer du pludselig at have rotter på loftet. Og så har du dem i princippet overalt, siger John Mogensen.

Det kan også være en idé at få installeret en mekanisk rottespærre ved din kloak, så de heller ikke kommer ind den vej.

I Danmark betegnes rotter som et skadedyr, da de er smittebærere af alvorlige sygdomme. Derfor har du pligt til at melde det til din kommune, hvis du ser en rotte på din vej.

/ritzau fokus/