Tæt på verden: Underlig dobbeltrolle: Præsident og cocaboss

10. jul 2012
Evo Morales kom til magten støttet af cocabønder og han fortsætter på 16. år som deres leder.

Det kan synes mærkværdigt, at et lands præsident samtidig kan være valgt coca-leder og repræsentere en industri dybt påvirket af international narkotrafik. Men i Bolivia er det ikke et problem.

Siddende præsident Evo Morales kom til magten i 2005 delvis skabt på sit lederskab af coca-bønderne i den subtropiske Chapare-region af Bolivia. Søndag blev han genvalgt som coca-folkets leder.

Ved sit genvalg lovede han at kæmpe imod kriminaliseringen af coca-produktionen. Coca er godt nok et helt almindeligt kulturelt fænomen i Andesbjergene, men det er også råvaren bag kokain.

Traditionerne

Evo Morales har aldrig lagt skjul på sit meget aktive støtte til dyrkning af coca i sit land. Han fører an i den internationale kampagne for at få coca-busken gjort legal. Planten er forbudt, selv om bladene i sig selv kun er mildt vanedannende.

Bolivianere og andre højlandsfolk tygger på traditionel vis coca for at udholde kulde, iltmangel, hårdt arbejde og sult. Bladene er en fast ingrediens i traditionelle religiøse og helbredende ritualer.

Morales er på ingen måde tilhænger af produktion af kokain, men vil have tygning af bladene gjort internationalt anerkendt for dets sunde og helbredende effekter.

Stor cocaproduktion

Præsidenten, der altså nu er genvalg som præsident for koordinationsrådet for Chapares seks fagforeninger for producenter, er tilhænger af begrænset dyrkning.

Siden han kom til magten er det opdyrkede område i Bolivia dog steget betydeligt.

Han har fået udvidet hver families tilladte dyrkningsområde til 1.600 kvadratmeter, en begrænsning der ikke håndhæves. Overalt på bjergsiderne i Chapare er der coca-marker, hvis ejere er officielt ukendte.

[pagebreak]I henhold til FNs opgørelser er Bolivia verdens tredjestørste producent af coca efter Colombia og Peru. Der dyrkes 31.000 hektarer, men der er kun brug for 12.000 til at opfylde det lokale tygge og ceremonielle behov.

Resten bruges til andre produkter som sæbe og shampoo, hedder det.

Narkoen

Bolivia er kilde til alle de coca-blade, der ender i lande som Chile, Argentina og Brasilien. FN anslår, at der produceres 115 ton kokain i landet. Eksporten går til Sydlige lande og Europa.

Evo Morales fastholder, at Bolivia ikke er et narkoland. I marts besøgte han i FNs hovedkvarter i Geneve, hvor han naturligvis tyggede på coca som en demonstration af nødvendigheden af at tillade tygning.

Samtidig holdt 40.000 bolivianere i landets gader offentlig coca-tygge-dag for at støtte præsidentens forehavende i FN narkoudvalg.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.