20201112-173950-L-1920x1280we
Statsminister Mette Frederiksen (S) nyder ikke samme tillid til sin håndtering af corona, som hun gjorde før minksagen begyndte at rulle i sidste uge. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Efter mink-ordre: Tilliden til Mette F. falder

13. nov 2020, 07:45
Politiken skriver, at tilliden til regeringens håndtering af corona er faldet markant efter minkindgreb.

Minksag tærer på borgernes tillid til Mette Frederiksens (S) coronahåndtering. Det skriver Politiken, der henviser til et løbende forskningsprojekt på Aarhus Universitet.

Tilliden til regeringens strategi er faldet til det laveste niveau siden forskerne ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet begyndte at måle i maj.

- Danskernes opbakning til store, afgørende beslutninger hviler på oplevelsen af, at de er truffet på retfærdige, transparente og velunderbyggede grundlag. Lige nu diskuteres beslutningsgrundlaget for restriktionerne meget, og det skaber en usikkerhed.

- Og så er der oppositionens kritik af håndteringen, som smitter af på befolkningen. De to faktorer er filtret sammen i denne sag, hvilket gør den ekstra eksplosiv, siger professor Michael Bang Petersen til Politiken.

Onsdag - en uge efter at regeringen instruerede alle minkfarme om at slå deres besætninger ned, svarede 56 procent af deltagerne i projektet, at de havde tillid til regeringen strategi.

Det var et fald fra 64 procent ugen før og 76 procent i juli, hvor tilliden toppede.

Efter regeringen instruerede alle mink slået ned i Danmark, er det kommet frem, at den manglede lovhjemmel til at kræve det af minkfarme uden smitte og uden for de smittezoner på 7,8 kilometer i diameter, der er rundt om smittede farme.

Det har udløst et større uvejr for regeringen, der bliver beskyldt for at have brudt Grundloven.

- Vi er fuldstændig på bølgelængde med befolkning, i forhold til at vores tillid i den grad har lidt et knæk efter denne her sag, siger politisk ordfører for Venstre Sophie Løhde.

- Jeg tror, at faldet i danskerne tillid skyldes, at vi har en statsminister, der på nationalt tv udsteder en ulovlig ordre, der nedlægger et helt erhverv. Og at der er manglende faglig begrundelse og logik i at lukke ned i syv kommuner i Nordjylland.

SF's gruppeformand, Jakob Mark, medgiver, at det ikke har været et kønt forløb.

- Men mest af alt tror jeg, at tilliden falder, fordi vi politikere skændes meget, og at beslutninger bliver ændret hele tiden. Det tror jeg, skyldes, at mange af de beslutninger, der bliver truffet, bliver truffet af et parti alene.

- Så jeg vil opfordre regeringen til at brede processerne ud, så alle partier har ejerskab til beslutningen og er med til at forklare og forsvare dem, siger han.

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, opfordrer regeringen og Folketinget til at tage faldet i tilliden alvorligt.

- Der er al mulig grund til at være kritisk over for håndteringen af minkdelen af coronakrisen. Men jeg tror, at det er logisk, at rod skaber uro og uro skaber faldende tillid.

- Tilliden hos befolkningen er i sig selv et mål, og er afgørende for, at vi har klaret os godt gennem corona. Så vi skal tage dette her alvorligt. Det gælder både regeringen, men også alle os andre i Folketinget.

- Vi skal diskutere sagligt og holde øjet på bolden, siger hun.

/ritzau/