Ulla Tørnæs: Jeg har aldrig været i Akasse

8. mar 2010
Kvinderne har sat sig på arbejdsmarkedet i regeringen sidste skud på stammen er Venstres ordfører, Ulla Tørnæs

"Nej, nej, nej - det er bestemt ikke ideologisk. Jeg har bare aldrig tænkt, at det var nødvendigt for mig."

Venstres nyudnævnte arbejdsmarkedsordfører, Ulla Tørnæs, har aldrig været medlem af en A-kasse.

"Det har været en helt personlig overvejelse, og jeg har altid tænkt, at jeg nok skulle finde noget at lave, hvis jeg blev arbejdsløs," siger Ulla Tørnæs.

Tre kvinder i front

Samme holdning har Venstres beskæftigelsesminister, Inger Støjberg - hun har heller aldrig forsikret sig mod ledighed. De to tegner nu Venstre på beskæftigelsesområdet - sekunderet af endnu en kvinde, den konservative Helle Sjelle, som har fået posten som formand for arbejdsmarkedsudvalget.

Kvinderne har altså taget magten på regeringssiden, mens der på den anden side af bordet i det farverige udvalg er godt fyldt op med mænd.

Kvinde-område

"Det er lidt tilfældigt, at vi er så mange kvinder på regeringssiden. Men egentlig er det ikke mærkeligt, at det er et område, der interesserer kvinder - det handler jo om, hvad samfundet byder mennesker, der ikke kan forsørge sig selv," siger Ulla Tørnæs.

Hun har tidligere været arbejdsmarkedsordfører, i slutningen af 90'erne og er nu vendt tilbage. Til noget, der i hendes øjne er meget meget anderledes:

Som i forsamlingshuset

"Jeg er lidt overrasket over arbejdsfaconen. Nu var der åbent samråd den anden dag, og jeg må sige, at det var meget snakkende. Det var ikke særligt konkret og mindede mig mest af alt om en debat i et forsamlingshus. Men det er måske også fint nok, der er jo ikke så mange møder i forsamlingshusene længere," siger Ulla Tørnæs med et smil - og fortsætter, med endnu et smil:

"Som udviklingsminister længtes jeg ofte efter arbejdet i Folketinget, for der var jo ikke så meget lovgivning, men da jeg gik ud efter samrådet, tænkte jeg ved mig selv: Er det det her, jeg har længtes efter?"

Diplomaten

Samrådene i Arbejdsmarkedsudvalget er meget ideologiske. Der er ren højrefløj og ren venstrefløj, og ordene flyver gennem luften som tennisbolde. Særligt Socialdemokraternes Bjarne Laustsen og beskæftigelsesminister Inger Støjberg ynder at gå i in-fight - og når samrådene er åbne, og der dermed er offentlighed på, får den altid en lige en tand til.

Det er underholdende - men er det effektivt, og gør det livet for nemt for ministeren?

Som ny ordfører vælger Ulla Tørnæs den diplomatiske facon:

"Det er lettere at sige, hvad der er ens politik  i stedet for at holde sig stringent til spørgsmålene."

Ulla Tørnæs

Siden hun var midt i 20'erne har Ulla Tørnæs været enten ansat af eller valgt for Venstre. Først ansat i pressetjenesten, så medlem af Folketinget, hvor hun blev politisk ordfører. I 2001 blev hun undervisningsminister, og i 2005 blev hun udviklingsminister.

Ulla Tørnæs har læst jura på Københavns Universitet, men blev aldrig rigtig helt færdig. Hun har tidligere været medlem af arbejdsmarkedsudvalget, tilbage i 90'erne, hvor hun var den, der kæmpede for at forlænge barselsorloven til et år.