Ulighed påvirker også direktøren

23. feb 2011, 14:00
Stigende ulighed skaber mistillid i hele befolkningen.

De rige bliver rigere og og de fattige fattigere. Det er efterhånden en gennemtærsket svale i samfundsdebatten.

Men nu peger en britisk forsker og tænketanken Cevea på, at den stigende ulighed går ud over alle i samfundet. Det kom frem på den konference om ulighed, Cevea afholdt onsdag.

Alle bliver ramt

"Sandheden er, at et overvejende flertal af befolkningen bliver ramt, når uligheden øges," lyder det fra den britiske professor Richard Wilkinson, som har forsket i social ulighed og i dag er æres-professor ved University College London.

Professoren mener også, at stigende ulighed både skaber større usikkerhed og mistillid i hele befolkningen.

Han bliver bakket op af Ceveas direktør, Jens Jonatan Steen.

Fjendtligt hierarki i Danmark

"Der bliver skabt et hierarki i samfundet, hvor man orienterer sig fjendtligt i modsætning til den samfundsgruppe, man tilhører. Det skaber distance," siger Jens Jonathan Steen.

Han uddyber, at de øverste sociale lag ikke ønsker at orientere sig mod andre end sig selv. Det skaber splid i samfundet og betyder, at de nederste sociale lag langsomt mister selvværd, mener Jens Jonathan Steen.

Dansk professor: Det er løgn

Samfunds- og økonomiekspert, professor Christian Bjørnskov fra Aarhus Universitet, som er bestyrelsesmedlem i den borgerlige tænketank Cepos,er dog lodret uenig.

"Der er meget lidt, der tyder på, at en øget ulighed skaber lidt mindre tillid i et samfund, men det er forkert at kalde det mistillid - og i Danmark gælder det slet ikke," siger Christian Bjørnskov.

Han peger nemlig på, at ulighed aldrig vil gå ud over de øverste grupper i et samfund, men at diskussionen i Danmark er irrelevant.

"Det danske samfund er verdens mest lige. Der skal ske rigtig mange store politiske ændringer for at rykke noget ved det," siger Christian Bjørnskov.

Topmøde om ulighed

Cevea afholder topmøde om ulighed i København.

Avisen.dk følger konferencen. Her på sitet kan du i de kommende dage selv bidrage til en debat om ulighed.

Er der overhovedet tale om en samfundstrussel?