Uligheden stiger:
Danske topchefer tjener 45 gange mere end almindelige lønmodtagere

20160901-105142-L-1920x1277we
Nets-direktøren Bo Nilsson var i heftig stormvejr, fordi han tjente styrtende med penge ved selskabets børsnotering. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
27. jan. 2020 09.48
Mens forskellen mellem almindelige medarbejderes og topchefens løn i løbet af få år er forøget markant i Danmark, ser billedet helt anderledes ud i vores nordiske nabolande.

Løngabet mellem topchefer og almindelige medarbejdere i Danmark er i løbet af få år vokset markant. I nogle selskaber er afstanden mellem direktøren og almindelige medarbejdere fordoblet, viser en analyse fra investeringsbanken Carnegie. Det skriver Finans. 

LÆS OGSÅ: Forsikringsdirektør - "Løn og personforsikringer kan blive lige så stort som indboforsikringer"

I 2018 tjente chefer i gennemsnit 45 gange mere end de almindelige medarbejdere, mens de kun tjente 25 gange mere for fem år siden. Dermed er den lønmæssige ulighed i Danmark steget voldsomt i forhold til i vores nordiske nabolande Norge og Sverige.

Det er årsagen til, at vi inden for de seneste fem år har overhalet Sverige, når det handler om lønkløfter. Der er samtidig lagt kraftig afstand til Norge, hvor en direktør i et børsnoteret selskab til sammenligning "kun" tjener 11 gange mere end de ansatte. 

Undersøgelsen er baseret på de børsnoterede selskaber, som Carnegie analyserer, men sammenligningen over landegrænserne er dog ikke helt entydig. Det skyldes ikke mindst, at de danske selskabers markedsværdi er højere end hos vores nordiske naboer, hvilket også giver sig udslag i højere løn til topcheferne. 

Dertil kommer, at de danske selskaber som eksempelvis DSV og ISS i højere grad benytter sig af ufaglærte ansatte i lande med lave lønomkostninger.    

Men ikke desto mindre advarer Investeringsdirektør i MP Pension Anders Schelde mod udviklingen. 

- Selskaberne skal være meget opmærksomme på, at på samfundsniveau underminerer det de private selskabers licence to operate, hvis de overbetaler topledelsen, siger han til Finans.

LÆS OGSÅ: Skat tjekker færre virksomheder, men finder mere snyd: Lugter langt væk af massiv svindel