Ugens vin: Smæk for skillingen

11. feb 2010
Der er fine køb at gøre på vinmarkedet såvel spanske, italienske som sydfranske.

Engang var Rioja nærmest synonymet for spansk vin på det danske marked. Riojas store succes i 1970'erne og 1980'erne betød stigende priser, som ikke stod mål med kvaliteten. Det betød, at kunderne vendte ryggen til Rioja og gav de andre vinregioner i Spanien en chance. Men i løbet af 1990'erne vendte Rioja stærkt tilbage med masser af eksperimenterende vine lavet på både spanske og franske druer som merlot og syrah.

Rioja er Spaniens største vinområde med mere end 25.000 vinproducenter, som hvert år producerer ligeså meget vin som hele Chile. 

Ugens bedste vin


Antano, Rioja Reserva, Spanien, 2004. 69,95 kroner flasken. AMKA Vin. Nærmeste forhandler: 8641 9600. www.amka.dk

En varm og typisk Rioja-vin med mørk frugt og træ i næsen. Lavet på en blanding af den spanske nationaldrue tempranillo og garnacha.


Cayega, arneis, Roero, Piemonte, Italien. 2006. 89 kroner flasken. A Vinstouw. Nærmeste forhandler: 9712 1416. www.a-vinstouw.dk

Piemonte er jo mest kendt for Barolo- og Barbere-vinene, men der bliver også lavet luksushvidvin på arneis-druen i Piemonte. Her er en superlækker og lettilgængelig hvidvin med pærer og blomsterduft i næsen. Drik den som aperitif før lørdagsmiddagen. Luk så øjnene, og pludselig er det sommer!

Ugens bedste købHaut Cluzet, Bordeaux, Frankrig, 2006. På tilbud til tre flasker for 135 kroner. I alle Super Best-butikkerne. Nærmeste forhandler 3613 0078. www.gobivin.dk


Endnu et eksempel på, at det er muligt at drikke Bordeaux-vin til en fornuftig pris. Det er ikke cru-vin, men en fin afbalanceret vin med en fin duft af krydderier og solbær. Meget vin for pengene.  

Andre vine


Domaine de l’aigle, pinot noir, Vin de Pays d’Oc, Sydfrankrig, Gerard Bertrand, 2007. 159,95 kroner flasken. HJ. Hansen, Vinspecialisten og Magasin. Nærmeste forhandler: 6312 8200. www.hjhansen-vin.dk.

Endnu engang overrasker Sydfrankrig positivt. Bourgogne druen pinot noir bliver her udsat for sydfransk terroir. Masser af Kirsebær og krydderier i glasset. Nyd den lidt kølig. Prisen trækker et skruelåg ned.

John Iversen

John Iversen har i flere år anmeldt vin i dagbladet Information og på Nyhedsavisen. 

Han er medforfatter til bogen "Kom godt i gang med vin" fra 2006.
Han er en superkok, vild med italiensk mad og har sans for det gode i livet.

Han er tidligere politiker, har siddet i EU-Parlamentet og er i dag assisterende pressechef hos Socialdemokraterne.

John Iversen er 55 år, gift, far til tre og bor i København.