Genrefoto. Foto: Simon Skipper/Ritzau Scanpix

Ugens overblik: En fyret hoteldirektør, roadshow og trætte taxachauffører

23. jan, 16:30
A4 Arbejdsmiljø giver dig her et overblik over væsentlige arbejdsmiljøhistorier fra ugen. Læs blandt andet om sæsonstart for konferencer og turnéer, pressede taxachauffører og en hoteldirektør, der er blevet fyret med øjeblikkelig virkning.

Hoteldirektør fyret efter problemer med arbejdsmiljøet

Problemer med arbejdsmiljøet ved hotel- og konferencecentret Christiansminde i Svendborg har nu fået konsekvenser for direktør Holger Brodersen, der er blevet fyret med øjeblikkelig virkning. 

Det oplyste hotellet i en pressemeddelelse torsdag. 

Fyringen sker, efter at Arbejdstilsynet har besøgt hotellet og har konstateret, at der er problemer med det psykiske arbejdsmiljø. 

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

- Det er naturligvis uacceptabelt og fuldstændig uforeneligt med bestyrelsens ønsker til et sundt arbejdsmarked - både fysisk og psykisk - at de ansatte her på Christiansminde oplever stor, psykisk belastning, siger næstformand i HK og bestyrelsesformand for Christiansminde Martin Rasmussen.

Holger Brodersen har været direktør på Christiansminde siden 2011. 

Stressdage i København

Der har været stor interesse for Stressbehandlingskonferencen 2020, der arrangeres af en række forskere ved Københavns Universitet.

Arrangørerne har længe meldt konferencen udsolgt, og der var da også propfyldt i salen på Københavns Universitet torsdag, hvor forskere, læger og andre stresskeksperter åbnede konferencen med oplæg om den nyeste viden om stress.

Konferencen løber over to dage – den 23. og 24. januar – og torsdag var emnet stress i arbejdslivet.

Her kunne tilhørerne bl.a. høre seniorforskerne Thomas Clausen og Johan Simonsen Abildgaard fra NFA fortælle om et nyt procesværktøj til at forbedre det psykiske arbejdsmiljø på landets arbejdspladser.

Over middag torsdag gik CEO i virksomheden IIH Nordic på scenen og fortalte om de forandringer det har skabt, at virksomheden har indført en firedages arbejdsuge. Læs om konferencen her.

Tre ugers roadshow

I det hele taget er det sæson for konferencer og turnéer om arbejdsmiljø. Dansk Industri, BFA Industri, CO-industri og Lederne har netop startet deres fælles roadshow, hvor de i de næste uger holder en række møder rundt om i landet. Her præsenterer aktørerne nye materialer til virksomhedernes arbejdsmiljøindsats.

Temaerne på turnéen er alt lige fra intern færdsel og lovpligtige uddannelser til vikarers arbejdsmiljø og mobning.

Turnéen henvender sig til arbejdsgivere, ledere og tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter. Roadshowet slutter den 4. februar 2020 i Køge.

Hver fjerde taxachauffør indblandet i uheld

Det bliver altså tilbragt mange timer på vejene for industriens folk i de kommende uger. Andre, der også tilbringer mange timer på vejene, er landets taxachauffører.

Alt for mange arbejdstimer og træthed bag rattet er et stort problem for taxachauffører og trafiksikkerheden, viser en ny undersøgelse fra analysefirmaet Cowi. Det skriver Fagbladet 3F.

Cowi har undersøgt taxachaufførernes arbejdsmiljø. Undersøgelsen viser, at en fjerdedel af taxichaufførerne har været involveret i trafikuheld inden for de sidste fem år – bl.a. på grund af træthed.

Udviklingen bekymrer beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S):

- Arbejdspresset kan resultere i en større risiko for at køre galt. Derfor har jeg bedt Arbejdstilsynet om at tage fat i branchens parter for at høre, hvad de vil gøre ved det, så vi får risikoen for ulykker ned – for der skal gøres noget, siger ministeren til Fagbladet 3F.

Nyt om erhvervssygdomme

Arbejdstilsynet har udarbejdet en ny vejledning om anerkendelse af erhvervssygdomme. Vejledningen er blandt andet blevet opdateret med en beskrivelse af Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings (AES) praksis for anerkendelse af enkelte sygdomme, hvis praksis ikke tidligere er blevet beskrevet. 

De nye beskrivelser i den opdaterede vejledning tager udgangspunkt i sager, der allerede er afgjort efter fortegnelsen over erhvervssygdomme.

Det drejer sig om nervelammelser efter udefrakommende tryk, om lungesygdommene silikose og støvlunger samt om visse kræftsygdomme.

Vejledningen vedrører erhvervssygdomme, der er anmeldt fra 1. januar 2005 og fremefter. Læs mere her.