Kent J. Nielsen, ulykkesforsker ved arbejdsmedicin på Regionshospitalet i Herning. Foto: Pressefoto

Ugens overblik: Ekspert i arbejdsulykker opfordrer til at kigge mod Sverige

30. jan 2020, 16:25
A4 Arbejdsmiljø giver dig her et overblik over væsentlige arbejdsmiljøhistorier fra ugen. Læs blandt andet om en ulykkesforskers opfordring og om en virksomhed, der har vundet en særlig pris.

Forsker: Kig til Sverige!

Hvert år bliver der anmeldt over 40.000 arbejdsulykker i Danmark. Det mener Kent J. Nielsen, ulykkesforsker ved arbejdsmedicin på Regionshospitalet i Herning, er alt for mange.

Han mener, at Danmark med fordel kan lade sig inspirere af Sverige, der har halvt så mange arbejdsulykker som Danmark.

Da man byggede Øresundsbroen fra 1993 til 2000 blev danske og svenske håndværkere opdelt, fordi de havde vidt forskellige sikkerhedskulturer.

- Det var meningen, at danske og svenske arbejdere skulle arbejde sammen, men det måtte man opgive, fordi de forhold, som man bød danske arbejdere, måtte svenske arbejdere ikke arbejde under. Så man måtte opdele det i danske og svenske arbejdssjak, har Per H. Jensen, professor med speciale i arbejdsmarked, tidligere forklaret til netavisen Pio.

Ifølge Kent J. Nielsen er det vigtigt, at danske ledere roser deres medarbejdere, når de har styr på sikkerheden. Det er med til at skabe en god sikkerhedskultur, lyder det.

- Hvis du ser en medarbejder gøre noget rigtigt, så gå over og ros vedkommende, siger han til TV MIDTVEST og uddyber:

- Hvis du ser en medarbejder gøre noget forkert og overtræder reglerne, så kom over og sig, hov det må du ikke.

Nedenstående grafik er hentet fra Afslutningsrapport til Arbejdsmiljøforskningsfonden ’Arbejdsulykker i Danmark og Sverige’ fra 2017, som Kent J. Nielsen blandt andre står bag.

Grafikken viser forekomsten af anmeldte arbejdsulykker i hhv. Danmark og Sverige i perioden 1998-2014.

Industrivirksomhed årets arbejdsplads

Sikkerhed, men også trivsel og arbejdsglæde er vigtige ingredienser for et godt arbejdsmiljø.

Det har de masser af i industrivirksomheden Kamstrup, der laver vand-, varme- og elmålere og printprodukton.

Onsdag blev den østjyske virksomhed, der ligger i Stilling ved Skanderborg, kåret til Årets Arbejdsplads 2019.

De får prisen, fordi de lægger mange kræfter i uddannelse og opkvalificering af medarbejderne. Lærlinge bliver testet for ordblindhed og tilbudt kurser i almene fag. Derudover har virksomheden et mål om at løfte de ansatte fra ufaglærte til faglærte.

Foruden arbejdsmiljøfremmende tiltag og sundhedstiltag har Kamstrups ansatte også mulighed for at blive klippet og få renset tænder hos virksomhedens egen frisør og tandlæge.

- Det er fedt, at vi blev valgt, vi er megaglade for vores arbejdsplads, og for at dommerne også kunne se det, siger tillidsrepræsentant Anja Borg til Fagbladet 3F.

Prisen uddeles af fagforbundet 3F

Sagsbehandlere hårdt spændt for

Fra glæde til ærgrelse i en branche, hvor det tilsyneladende går mindre godt med arbejdsmiljøet.

Mange af landets socialrådgivere, særligt dem, der arbejder med udsatte børn, er ramt af stress. Hele 44 procent af de socialrådgivere, der arbejder med udsatte børn, er ofte eller hele tiden stressede.

Det viser en ny undersøgelse, som Dansk Socialrådgiverforening har foretaget. Fagforeningen kommer ind på emnet i et aktuelt Synspunkt i A4 Arbejdsmiljø.

Apropos medarbejdere, der dagligt konfronteres med udsatte borgere, er der i landets jobcentre fortsat problemer med arbejdsmiljøet, selvom der er sket forbedringer siden 2017.

Det viser en ny HK-rundspørge blandt HK Kommunals medlemmer, der er ansat i landets jobcentre.

41 procent bliver udsat for nedladende og ubehagelige kommentarer fra borgerne, mens hver tredje mener, at jobcentre presser syge borgere for meget i forbindelse med borgernes sagsforløb.

Mange sagsbehandlere oplever, at de er fanget i et krydspres mellem borgere og deres forventninger på den ene side, og ledelsens forventninger til, at de administrerer en udskældt lov om beskæftigelsesindsats på den anden.

I HK-rundspørgen oplever et anonymt HK-medlem det som et ’terrorregime’, når ledelsen ifølge medlemmet ’beordrer os til at udføre ulovlige ting over for borgerne (..)’.

Norden vil undersøge fjernarbejde

Hvad betyder hjemmearbejdsdage for ansattes trivsel og arbejdsmiljø?

Det spørgsmål vil Nordisk Ministerråd have besvaret, og rådet har derfor bevilget midler til en tværnordisk undersøgelse af betydningen af fjernarbejde. Fjernarbejde er arbejde, der foretages væk fra arbejdspladsen, og uden ledere eller kolleger er til stede.

Fjernarbejde er særligt udbredt i it-branchen.

Oxford Research foretager undersøgelsen i Danmark i samarbejde med FAOS – Forskningscenter for arbejdsmarkeds- og organisationsstudier på Københavns Universitet.

Det forventes, at undersøgelsen er afsluttet i september 2020.