Ugens bedste vinkøb er fra Bulgarien

20. jan 2011
Bulgarien og Grækenland hitter overraskende i ugens vinguide.

En sjælden uge: Den bedste vin er fra Grækenland og det bedste køb er fra Bulgarien. Og det er ikke engang løgn.

Jeg har altid været mere end skeptisk overfor græsk vin, og jeg har aldrig brudt mig om Retsina med harpiks. Men i denne uge er jeg heldigvis blevet overrasket. En rigtig lækker vin fra Constatin Lazaridi i det nordlige Grækenland er ugens bedste vin.

Den anden overraskelse er, at ugens bedste køb er fra Bulgarien. I dag laver Bulgarien rigtig mange vine, som er en efterligning af vine fra den gamle vinverden i Vesteuropa.

Men ugens vin er ganske utraditionel med en blanding af Chardonnay druen sammen med den klassiske Alsace drue Gewürtztraminer.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Ugens bedste vin

Oenada Red, Domaine Constantin Lazaridi, Grækenland. 114,95 kroner flasken. På tilbud til 59,95 kroner flasken. HJ.Hansen, Magasin Vin&Mad, Vinspecialisten.

Nærmeste forhandler: 6312 8200. www.hjhansen-vin.dk

En græsk vin lavet bl.a. på klassiske franske druer som Cabernet Sauvignon og Syrah. Vingården laver i større og større grad vin ud fra økologiske principper. Det er en rigtig dejlig vin med masser af solbær, brombær og krydderier. Ofte er de gode vine fra Grækenland meget dyre, og denne vin er da også en vin, der normalt koster over 100 kroner flasken. Men på tilbud til 59,95 kroner er der virkelig tale om et fremragende tilbud. Så der er ingen undskyldning for ikke at prøve en græsk vin i weekenden.

Ugens bedste køb

Spiral, Saint Ilia Estate, Thracian Valley, Bulgarien, 2009. 59 kroner flasken. På tilbud til 49 kroner flasken. A Vinstouw.

Nærmeste forhandler: 9712 1416. www.a-vinstouw.dk

En utrolig frisk og lækker hvidvin. Lavet på en utraditionel blanding af Chardonnay, Sauvignon Blanc og Gewürtztraminer. Pærer citrus, litchi og æbler i næsen. En glimrende vin til en fin pris.

En sjælden gæst i ugens test. Men lad jer ikke forskrække af, at vi er i det gamle Østeuropa. Bulgarien er i dag et vinland på vej fremad. Og denne uges bedste køb er et utroligt frisk pust til vores vintest. Prøv den. Den kan rigtig meget.

Cuvee du Sommelier, Orsan, Cotes du Rhone, Frankrig, 2009. 139 kroner for tre flasker. I alle SuperBest butikkerne.

Nærmeste forhandler: 3613 0077. www.gobivin.dk

Vin fra det sydlige Rhone fra en superårgang. En typisk Rhone-vin med sort peber, provence-krydderier og mørke bær i næsen.

 

Villa Puccini, Toscana Rosso, Italien, 2005. 69 kroner flasken. AMKA Vin og Kiwi butikkerne.

Nærmeste forhandler: 8641 9600. www.amka.dk

En klassisk Sangiovese-baseret vin fra Toscana. Der er tilsat ti procent Merlot, som er med til at blødgøre vinen. Kirsebær i eftersmagen, og solbær i næsen. Ikke den største vin. Men fin til pastaretter.

 

John Iversen

John Iversen har i flere år anmeldt vin i dagbladet Information og på Nyhedsavisen.

Han er medforfatter til bogen ’Kom godt i gang med vin’ fra 2006. Han er en superkok, vild med italiensk mad og har sans for det gode i livet.

Han er tidligere politiker, har siddet i EU-Parlamentet og er i dag assisterende pressechef hos Socialdemokraterne.