Tæt på verden: Ufattelige beløb stjæles i Indien og Kina

26. jun 2011
Notorisk korrupte lande som Indien og Kina angriber problemet med bestikkelse på forskellige måder. Milliarder fosser ud til banker i USA.

Begge lande indrømmer, at problemet med korruption er galoperende ude af kontrol.

I Indien er finansministeriet under folkeligt pres i færd med at forberede en anti-korruptionslov. Kinesiske ledere lukker øjnene og slår ned på dem, der afslører skyldige.

Betalte jeg ja-nej

I den indiske storby Bangalore har den private organisation Janaagraha Centre for Citizenship and Democracy siden 2001 arbejdet aktivt for at forbedre livskvaliteten for borgerne. En del af det er at gøre befolkningen og myndighederne bevidste om korruption.

Et absolut unikt projekt er hjemmesiden ”Jeg betalte bestikkelse”, hvor borgere fra hele landet anonymt kan berette om korruption. Meningen er at afsløre, hvor gennemsyret samfundet er af denne svøbe. Folk får også chance for at fortælle om ærlige offentlige ansatte, der giver god service.

Siden er voldsomt populær og er besøgt af over 600.000 mennesker. Hjembyen Bangalore er klart den mest korrupte på indekset, men der er beretninger fra 414 byer. Deltagerne på hjemmesiden har tilsammen betalt 33 millioner kroner i bestikkelse.

Kopier i Kina

Ipaidabribe.com hjemmesiden har dannet forbillede i andre lande, hvor korruption er udbredt. I Kina, som har verdens største gruppe borgere på internet, er der dukket kopier op. Nu er de imidlertid blevet lukket ned af myndighederne.

PR-konsulent Chen Hong oprettede hjemmesiden ”ibribery.com”. Den fik i løbet af to uger 200.000 besøg, hvor folk fortalte om politifolk, der krævede luksusbiler, villaer eller kontanter under bordet. Der var beretninger om læger, der ville have betaling for at garantere en ordentlig kirurgisk behandling.

Chen site blev først kvalt i Kina, og nu er det helt væk fra internet. Han fik advarsler fra censurpolitiet, og da han blev bange for at komme i vanskeligheder, lukkede han ned, fortæller han Associated Press. Adskillige kopi-hjemmesider opstod og blev ligeledes kvalt.

”Jeg troede, jeg kunne hjælpe myndighederne ved at afsløre korruption,” udtaler Chen. ”Bestikkelse er en del af hverdagen og alle er påvirket. Det var ikke meningen, at det skulle opleves som en trussel.”

[pagebreak]Enorme summer

Indien står meget langt nede på listen over lande med ren administration. Danmark er helt i top. I det aktuelle korstog i indisk politik imod korruption, skriver tidsskriftet ”moneylife”, at en tredjedel af de folkevalgte i det nationale parlament for tiden er sigtet i kriminelle sager for korruption.

The Times of India skrev i begyndelsen af juni, at Indien er højest på den internationale liste over lande, hvorfra sorte penge er gemt i udlandet. Beløbet (1.546 milliarder dollars) skulle være større end de fire næstværste lande tilsammen (Rusland, UK, Ukraine og Kina).

De kinesiske myndigheder har flere gange indledt kampagner for at komme bestikkelse til livs, og korrupte ledere helt op til ministerniveau er blevet straffet og i hvert fald en enkelt henrettet for deres handlinger.

En nylig rapport fra den kinesiske nationalbank beskrev, at over 120 milliarder dollar er blevet gemt bort i primært amerikanske banker siden midt i 1990'erne. Mange af de korrupte personer fra offentlige myndigheder er flygtet i hælene på milliarderne og bor nu i udlandet.

Indsatsen i Kina har ikke hjulpet specielt meget. Og myndighederne vil ikke have, at private blander sig. Manglende pressefrihed får folk til at bruge et site som Chens. Adskillige gange er folkelig vrede kogt over som reaktion på uretfærdigheder.

I Indien er der pressefrihed, uden at det dog har løst problemet.


Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.