Tæt på verden: Udviklingslande skal redde EU fra fallit

16. sep 2011
Kina forsøger sig med lidt ekstra armvridning af EU for at investere i svage europæiske statsobligationer.

Verden er vendt op og ned. En gruppe tidligere fattige lande, og stadig langt fra rige, mødes i næste uge i Washington for at flikke en hjælpepakke sammen til den trængte EU økonomi.

De såkaldte BRIK-lande, Brasilien, Sydafrika, Rusland, Indien og Kina mødes i henhold til det sydamerikanske nyhedsbureau MercoPress for at finde en måde at hjælpe især Grækenland, fordi ingen kommercielle investorer vil eje landets statsobligationer.

Nyrige på banen

Der var engang for få år siden, hvor USA og EU kontrollerede verdens finanser. Efter grådighedskrisen i 2008 er reglerne i spillet ændret. Mens de rige landes økonomier gik ned i omdrejninger, fortsatte de fattige med at blive rigere og rigere.

Målet for diskussionen er at finde ud af, om de kan købe nok statsobligationer til at forhindre Grækenlands økonomi i at kollapse og dermed belaste især de tyske banker og Euroen fatalt.

BRIK-landene fik ikke smadret deres økonomier, fordi deres banker og finanssystemer ikke var hoppet med på den amerikansk drevne grådighedscyklus baseret på stinkende dårlige lån i boligmarkedet.

Til gengæld formåede de voksende økonomier at holde eksporten kørende, væksten oppe og føre en ansvarlig økonomisk politik. Nu skal lande som Spanien, Irland, Portugal og Italien låne mange milliarder og det hurtigt.

Adios tredje verden

For få år siden brugte mand udtrykket ”den tredje verden” om de lande, der som fattige lå udenfor vest- og østblokken. Det var dengang, man havde den kolde krig. Nu skal den tidligere tredje verden redde den første.

Kina med sit gigantiske dollaroverskud har allerede købt statsobligationer i Grækenland og Portugal, men det er ikke offentligt kendt, hvor mange milliarder, det drejer sig om.

Den italienske regering og store virksomheder har i denne uge indrømmet (AFP skriver benægtet), at de har taget kontakt til Kinesiske myndigheder i håb om at finde villige investeringer.

Italien måtte tirsdag punge ud med rekordhøj rente på statsobligationer (5,6 procent), da landet skulle skaffe 6,5 milliarder Euro.

Chefen for Fiat-Chrysler har kaldt det ”tiggergang” men samtidig bedt Gud velsigne kineserne, hvis de er villige til at investere.

Kinesisk armvridning

Kina spreder sin enorme valutareserver rundt omkring, selv om broderparten er investeret i milliarder og atter milliarder af amerikanske statsobligationer til lav rente.

Tirsdag meddelete vicepremierminister Wang Qishan i Trinidad/Tobago, at landet ville stille en milliard dollars i særlige lån til rådighed for udvikling i Karibien. Det skete under et særligt Kina-Karibien handelsmøde.

Men Kina er yderst bekymret over forholdene i Europa, men der er blot et problem mellem dem. Som modydelse for sine investeringer i Italien og muligvis andre trængte økonomier har Kina brug for en politisk tjeneste.

Kina premierminister Wen Jinbao lod onsdag ved ”Sommer Davos” i Kina vide, at han gerne så et ”frimodigt skridt” fra Europas side. Problemet er, at Europa ikke før 2016 vil anerkende Kina som en ligestillet markedsøkonomi. Det vil ske gennem verdenshandelsorganisationen WTO.

Kina er verdens største eksportør til Europa og den næststørste importør. MenEU giver sig ikke, siger man, før Kina overholder alle regler i international handel som for eksempel copyright, afskaffelse af diskrimination imod udenlandske firmaer og protektionisme.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.