Anne-Lise Madsen falder en aften på bostedet i 2017. Hun ender med at ligge alene på sit badeværelsesgulv op til ti timer med en brækket hofte - uden at nattevagten opdager det. Foto: TV 2 Østjylland

Udviklings­hæmmede Anne-Lise lå ti timer på wc-gulv: Langer ud efter bosted

21. jun, 09:26
Søster til udviklingshæmmet beskylder bosted for omsorgssvigt. Norddjurs Kommune svarer igen på kritikken.

Min søster var udsat for omsorgssvigt de sidste år af hendes liv.

Sådan lyder det fra Margit Madsen, hvis storesøster var beboer på bostedet Skovvang i Ørsted på Djursland.

LÆS OGSÅ: Jeppe fyret under corona: Måtte kigge langt efter dagpenge

Kritikken kommer nu, fordi hun ikke føler sig hørt - hverken af politikere eller den øverste ledelse af socialområdet i Norddjurs Kommune.

- Jeg har fortalt dem, hvad der skete med min søster, men de har ikke handlet på det. Og jeg mener, at problemerne stadig er de samme, siger Margit Madsen til TV2 Østjylland.

Margit Madsen har i detaljer beskrevet, hvordan hendes storesøster Anne-Lise Madsen falder en aften på bostedet i 2017.

Hun ender med at ligge alene på sit badeværelsesgulv op til ti timer med en brækket hofte - uden at nattevagten opdager det.

- Det er forfærdeligt at tænke på, siger Margit Madsen.

En måned senere dør Anne-Lise Madsen efter et sygdomsforløb, hvor komplikationerne efter faldet er en udløsende faktor.

For Margit Madsen er faldet afslutningen på tre års deroute for sin søster på bostedet Skovvang.

Før var Skovvang ifølge Margit Madsen et fantastisk sted for hendes storesøster.

- Med den nye ledelse har alt ændret sig, og der har været stor udskiftning af medarbejdere. Det gjorde min søster utryg i den sidste tid, siger hun og uddyber:

- Og man kunne høre angsten og desperationen i hendes stemme. Hun kendte ikke dem, der var der til sidst.

Den kritik mener socialdemokraten Lars Møller er skudt ved siden af.

Han er formand for voksen- og plejeudvalget i Norddjurs Kommune, og han har fulgt udvikling på begge bosteder i Område Ørsted tæt.

- Jeg kan bestemt ikke genkende billedet af, at ledelsen skulle modarbejde de pårørende, skriver han i en mail, da han ikke ønsker at stille op til interview hos TV2 Østjylland.

Han holdt et møde sammen med Margit Madsen og Norddjurs Kommunes socialchef tilbage i 2017.

- Jeg har stor forståelse for, at det er en voldsom sorg og en svær situation at miste et familiemedlem. Samarbejde, dialog og kontakt til de pårørende er generelt et stort fokusområde hos os, og som vi løbende arbejder med, skriver han.

Artiklen fortsætter efter faktaboksen

Svar fra Norddjurs Kommune

Læs alle svarene fra Lars Møller, der er formand for voksen-og plejeudvalget i Norddjurs Kommune, her:

Spørgsmål: ”Dels vil jeg høre, hvad du siger til kritikken af, at ledelsesstilen i Område Ørsted har modarbejdet i stedet for samarbejdet med de pårørende”.

Svar: ”Jeg har stor forståelse for, at det er en voldsom sorg og en svær situation at miste et familiemedlem. Samarbejde, dialog og kontakt til de pårørende er generelt et stort fokusområde hos os, og som vi løbende arbejder med, og derfor har vi også lavet en pårørendepolitik. Som Margit Madsen har fortalt dig, havde jeg og socialchef Hanne Nielsen et møde med hende efter Anne-Lise Madsens død, så vi kunne drøfte forløbet og drage læring af det. Så jeg kan bestemt ikke genkende billedet af, at ledelsen skulle modarbejde de pårørende”.

Spørgsmål: ”Vi kan forstå på Margit Madsen, at I har hørt hendes historie før og holdt et møde med hende. Hvilke erfaringer fra historien har I gjort jer? Hvis I ikke vil udtale jer i den konkrete sag, så I generelle vendinger”.

Svar: ”Jeg kan ikke gå ind i de dele af sagen, som handler om borgerens personlige oplysninger og sygdomsforløb. Dog vil jeg gerne sige, at i sagen her har vores evaluering i 2017 efterfølgende vist, at der var eksempler på, at kommunikationen og samarbejdet med de pårørende skulle have været bedre. Det var f.eks. uheldigt, at det kortfattede nyhedsbrev om Anne-Lises død ved en fejl blev sendt til de pårørende. Det kan jeg godt forstå, at de blev kede af, og det er naturligvis en fejl, som ikke bør ske, og som også blev beklaget dengang. Generelt ift. procedurerne på stedet har sagen ikke givet anledninger til ændringer. Generelt er det sådan, at nattevagterne runderer, og at de går kun ind i en borgers bolig om natten, hvis det er en del af aftalen omkring den konkrete borger”.

Spørgsmål: ”Og dels vil jeg spørge ind til, hvad I har gjort og hvad I gør fremadrettet for at sikre mere stabilitet i medarbejderstaben. Senest har jeg kunnet læse i handicaprådets årsberetning 2019, at de stadig mener, at fastholdelse af kvalificerede medarbejdere på bostederne er et problem”

Svar: ”I Socialtilsyn Midts nyeste tilsynsrapport beskrives, hvordan Område Ørsted arbejder med en handleplan, som både skal øge fastholdelsen af medarbejderne og øge den faglige kvalitet på arbejdspladsen. Det er et af mange tiltag, som skal være med til at mindske personalegennemstrømningen på stedet. Den nye rapport viser, at tiltagene virker, og at der er sket klare fremskridt. Voksen-og plejeudvalget følger fortsat arbejdet nøje”.  

TV2 Østjylland har talt med andre pårørende, som oplever, at problemerne på Område Ørsted stadig er de samme.

De ønsker dog ikke at udtale sig. Familierne frygter, at det kan få repressalier for deres familiemedlemmer.

- Det er dybt bekymrende, at mennesker ikke tør stå frem med deres kritik, selvom den er berettiget eller uberettiget, siger formand for LEV Anni Sørensen.

LEV er en organisation for udviklingshæmmede og deres pårørende.

Formanden Anni Sørensen er blevet forelagt kritikken af bostederne i Ørsted. Hun ønsker, at flere pårørende frit kunne stille sig frem.

- Det er fuldstændigt uacceptabelt, at vi i samarbejde for at sikre mennesker, der er særligt sårbare, at man ikke anser kritik eller konstruktive forslag som en hjælp til, at vi kan skabe bedre liv for denne sårbare gruppe, siger hun til TV2 Østjylland.

Søsteren til afdøde Anne-Lise Madsen står ikke alene med sin kritik af ledelsen på bostedet.

Tidligere medarbejdere har beskrevet et betændt og utrygt arbejdsmiljø skabt af stedets nuværende ledelse.

- Jeg var til tjenstlige samtaler på latterlige ting, som jeg intet havde med at gøre. Og jeg sov ikke om natten, så det var med sovepiller, sagde Jens Ole Pedersen til TV2 Østjylland i februar i år.

Han er tidligere ansat i Område Ørsted, men valgte at forlade stedet, fordi han ikke længere kunne klare arbejdsmiljøet på stedet.

- Der var gamle kolleger, der gik tudende hjem og pludselig var væk. Og hvis der var nogen, der blev fyret eller holdt, så fik man ikke noget at vide, siger han.

Margit Madsen ser sin søsters død som en trist slutning på nogle hektiske år på bostedet Skovvang.

Gennemstrømningen af medarbejdere har været så stor, at personalet ikke længere kunne støtte hendes udviklingshæmmede søster ordentligt.

Socialtilsyn Midt besøger har løbende ført tilsyn med Område Ørsted. De har blandt konstateret, at i 2018 blev 56 procent af medarbejdere udskiftet. Det viser en rapport fra oktober 2019.

Udvalgsformand Lars Møller hæfter sig dog ved, at Socialtilsyn Midts seneste tilsynsrapport fra april 2020 noterer en fremgang på medarbejdersiden.

Der står blandt andet:

- Medarbejderoversigterne... beskriver, at gennemstrøm af medarbejdere er mindsket siden sidste års tilsynsbesøg.

Den udvikling skyldes flere tiltag for at få fastholde medarbejdere, skriver udvalgsformand Lars Møller også til TV2 Østjylland.

- Den nye rapport viser, at tiltagene virker, og at der er sket klare fremskridt. Voksen-og plejeudvalget følger fortsat arbejdet nøje, står der i mailen.

Ifølge Anni Sørensen fra foreningen LEV er det også nødvendigt, fordi en konstant udskiftning af ansatte går ud over beboerne.

- Man kan ikke sikre den rette faglighed i arbejdet med de udviklingshæmmede, hvis der er en massiv udskiftning. Det er dybt problematisk, siger Anni Sørensen.

Selvom der i 2020 ikke er lige så stor udskiftning af medarbejdere som tidligere, er der stadig medarbejdere, som stopper eller bliver fyret.

5 ud af 14 medarbejdere er stoppet på det ene af bostederne - Skovvang - mellem de seneste to tilsynsbesøg.

For søsteren til den afdøde beboer er der ingen tvivl om, at den nuværende ledelse ikke anerkender de udviklingshæmmede som ligeværdige mennesker.

- Til sidst i min søsters liv oplevede vi, at beboerne bliver betragtet på samme måde som i 1950’ernes institutioner, hvor man ikke troede, at udviklingshæmmede havde et følelsesliv, siger Margit Madsen.

For hende peger pilen på den nuværende ledelse.

- Alle dem, som Anne-Lise er vokset op med og har boet sammen på stedet, sidder stadig i samme klemme, siger hun.

Hvad kunne du ønske dig?

- Det er, at den leder forsvinder, og at der kommer en ny leder til, som har et andet menneskesyn. Og at man så igen arbejder på at give trivsel og glæde på stedet.