Tæt på verden: Udvikling tromler de fattige i slummet ned

29. jan 2012
Myndigheder sælger jorden under fattige slumbeboeres huse. Hvis folk protesterer bliver de arresteret.

Hjerteskærende scener udspiller sig i Cambodja, hvor hundredevis af familier bliver sat ud af deres slumbygninger i myndighedernes forsøg på at fremme udvikling.

Fattige beboere, der protesterer, bliver arresterede, skriver UN Dispatch, nyheder fra FN. Situationen omkring basale menneskerettigheder bliver værre og værre i Cambodja, hedder det fra Human Rights Watch.

Der er tale om en bølge af private investeringer støttet af myndighederne. Beboerne har tilsyneladende ingen andre rettigheder end at blive sendt til ækle genhusningslejre 50 kilometer fra byen og uden toiletter, vand eller skoler.

Slumkvarteret

Når udviklingen kommer til et nabolag som Borei Keila i Phnom Penh, sker det med bulldozere, der smadrer alt. Indbyggerne i slumhusene mister deres ejendele, og tvinges derfor til at betale for genhusning. Har de ingen penge, må de besætte et stykke jord.

I henhold til UN Dispatch vender hundredevis af de tvangsflyttede tilbage til ruinerne. De sover i murbrokkerne i et forsøg på at få en bedre løsning. Efter en fredelig protest den 11. januar blev 30 kvinder og børn sent i detentionen.

Provinsen

Det er ikke kun i hovedstaden, at disse groteske scener udspiller sig. Forsøg på at skaffe sig værdifuld jord og sælge den til rige investorer foregår flere steder.

Protesterende i Kratie provinsen er blevt skudt. I en konflikt mellem landbyboere og en gummifabrikant har nedskydningen af demonstranter medført, at landbyerne enten får jorden tilbage eller i det mindste kompensation, skriver Phnom Penh Post.

De skyldige i skyderierne, private vagter bevæbnet med AK-47 automatvåben, er ikke fundet.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.