Udvikler nye tænder fra urin

31. jul 2013
Kinesiske forskere har udviklet nye mennesketænder baseret på affaldsstoffer i urin

Kinesiske forskere har lykkedes at udvikle mennesketænder ved blandt andet at bruge stamceller udvundet fra urin.

Tænderne er ganske vist ikke lige så store og stærke som voksnes tænder, men de ligner mennesketænder og forskerne forventer at de med tiden kan implantere tænder, der er udviklet fra patienternes egen urin.

Tidligere stamcelleforskning har vist, hvordan celler kan genereres fra urin. Det er også kendt, at celler afsondret med urinstof kan udvikles til såkaldte pluripotente stamceller (iPSCs), som derefter kan generere mange forskellige celletyper, herunder neuroner og hjertemuskelceller.

Forskerne fra Guangzhou Institutes of Biomedicin and Health har sammen med andre kinesiske universiteter udviklet en ny kimær vævskultur, der kan få disse iPSCs til at udvikle sig til bittesmå strukturer, der ligner tænder.

Læs også: Derfor mister du smags- og lugtesansen med alderen

Deres system efterligner normal tandudvikling, der består af et samspil mellem to forskellige celletyper: epiteliale celler, der producerer emalje og mesenchymale celler, der genererer de tre andre store tand komponenter: dentin, cementum og pulp.

Læs også: Et dagligt æg øger ikke kolesteroltallet

Forskerne var dog nødt til at implantere iPSC-cellerne i mus efter at have blandet dem med musenes embryonale mesenchymale celler.

Tre uger senere var der udvokset formationer, der fysisk og strukturelt lignede menneskelige tænder. De er af nogenlunde samme elasticitet, og indeholder pulp, dentin og emalje-dannende celler.

Læs også: Spis ost og undgå huller i tænderne

Selv om disse strukturer er et stort skridt, så kræves der stadig museceller og desuden var det kun 30 procent af tænderne, der udviklede sig - og de er kun omkring en tredjedel så hårde som mennesketænder.

10 råd: Sådan sænker du blodtrykket uden medicin

Forskerne håber derfor at de snart kan bruge humane mesenkymale stamceller som erstatning for musenes og  i teorien kan de så skabe en kunstig tand, der er dyrket i en krukke og som derefter transplanteres ind i kæbebenet på et menneske, så det kan udvikle sig til en fuldt funktionel tand.

Læs også: Sådan sænker du selv kolesteroltallet uden medicin

Så fremover kan det være at du bliver bedt om at tisse en tår før du går, hvis din tandlæge har fjernet en tand.