Det vil ikke ligge jobcenteransatte fjernt, hvis de skulle hjælpe Arbejdstilsynet i et halvt år, mener Christian Juhl, beskæftigelsesordfører for Enhedslisten. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Corona-udspil: Sundhedspersoner og ansatte i jobcentre skal føre tilsyn for Arbejdstilsynet

15. jun, 22:30
Enhedslisten foreslår, at mindst 100 sundhedsfaglige personer og muligvis jobcenteransatte skal hjælpe Arbejdstilsynet med at føre tilsyn i et halvt år. Socialdemokratiet er skeptisk.

Efter måneder på nedsat blus er der nu igen fuld damp på Arbejdstilsynets tilsynskedler. Fra 8. juni er de tilsynsførende igen begyndt at føre almindelige tilsyn med alle arbejdsmiljøproblemer.

Men samtidig fortsætter det særlige coronatilsyn, hvor de tilsynsførende skal slå ned med påbud, hvis arbejdspladser ikke overholder sundhedsmyndighedernes afstandskrav og hygiejneråd.

LÆS OGSÅ: 'Tiden er ikke til mere bureaukrati og omkostninger for virksomhederne'

For at aflaste Arbejdstilsynet med de to store opgaver foreslår Enhedslisten nu, at der frem til nytår ansættes en taskforce med mindst 100 sundhedsfaglige personer. Hensigten er, at taskforcen skal hjælpe Arbejdstilsynet med at føre tilsyn og vejlede virksomheder om coronasikkerhed.

Alternativt kan ansatte på landets jobcentre hjælpe med tilsynsindsatsen, fremgår det i udspillet.

Derudover vil regeringens støtteparti have etableret et frivilligt netværk af såkaldte corona-arbejdspladsspottere bestående af kommunale medarbejdere, fagbevægelsen eller arbejdsmiljørepræsentanter. Netværket skal tippe taskforcen om arbejdspladser, der har brug for tilsyn eller vejledning.

- Jeg mener, at det vil være rigtig godt, hvis Arbejdstilsynet koncentrerer sig om den almindelige tilsynsindsats, og så kan de få hjælp fra sundhedsfaglige personer i en overgangsperiode frem til nytår. Det vil være godt i forbindelse med tilsynsindsatsen omkring coronaen, at de får hjælp til at klare opgaven. Det handler om at styrke begge ben i forhold til coronatilsyn og almindelige tilsyn, forklarer Enhedslistens arbejdsmiljøordfører, Christian Juhl.

Corona-spottere er ikke sladrehanke

De 100 sundhedsfaglige personer kan være ledige læger, sygeplejersker eller andet sundhedspersonale, som frem til årsskiftet får en nøglerolle med at hjælpe Arbejdstilsynet. Personerne skal hverken trækkes ud af Arbejdstilsynet eller sundhedssektoren, understreger Christian Juhl.

- Sundhedssektoren har nok et stort efterslæb med afspadsering, så det vil være urealistisk at tro, at vi kan finde dem der, siger han.

Antallet af indlagte danskere med coronavirus er midt i juni nede på et minimum. Men det er ikke et argument for, at Arbejdstilsynet kan klare opgaven med det særlige coronatilsyn selv, og at virusfaren er ovre, vurderer arbejdsmiljøordføreren.

Når det danske arbejdsmarked genåbner, er det nemlig ekstra vigtigt med fokus på arbejdspladsernes håndtering af retningslinjerne, så virussen ikke blusser op igen, mener Christian Juhl.

Jobcentrene har sandsynligvis ikke så travlt lige i denne tid, fordi der er ikke så meget arbejde, de kan formidle
Christian Juhl, arbejdsmiljøordfører, Enhedslisten

Han mener, at det er afgørende, at arbejdspladser, der ikke overholder afstandskrav eller bruger håndsprit, får besøg af Corona-taskforcen. Den opgave skal såkaldte corona-arbejdspladsspottere hjælpe til med.

- De skal give et praj til de sundhedsfaglige personer, når arbejdspladser ikke overholder retningslinjerne. Vi kender det fra i dag, hvor fagforeninger og tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter ringer til Arbejdstilsynet og fortæller om problemer med arbejdsmiljøet. Vi skal ikke have de sundhedsfaglige personer til at køre rundt på landevejene og lede efter steder, hvor virksomheder ikke overholder retningslinjerne. Det vil være meningsløst. Derfor skal spotterne hjælpe med at finde virksomhederne, forklarer Christian Juhl og fortsætter:

- Nogle vil sikkert mene, at de sladrer om forholdene på arbejdspladserne. Men sådan ser jeg det ikke. Det handler om menneskers liv og helbred. Dem, der ringer ind til Arbejdstilsynet og påpeger problemer med arbejdsmiljøet, gør samfundsmæssig gavn, selvom arbejdsgiverne mener det modsatte.

Afviser ikke uddannelsesudgifter

Kan der ikke findes nok sundhedsfaglige personer til taskforcen, kan man kigge i jobcentrenes retning, mener Enhedslisten.

- Jobcentrene har sandsynligvis ikke så travlt lige i denne tid, fordi der er ikke så meget arbejde, de kan formidle. Jeg tænker, at man godt kan finde nogle ansatte i jobcentrene, som kan hjælpe Arbejdstilsynet med tilsyn. Det er en del af deres arbejde at have kontakt til arbejdspladserne, så jeg tror ikke, at det vil være så fjernt for dem, hvis de skal hjælpe Arbejdstilsynet i et halvt år, fortæller Christian Juhl.

LÆS OGSÅ: Minister-notat: Sådan bremser covid-19 tidsplanen for ny arbejdsmiljølov

De sundhedsfaglige personer og jobcenteransatte skal vel efteruddannes, hvis de fra den ene dag til den anden skal hjælpe Arbejdstilsynet med at føre tilsyn?

- Det kan da godt være, at der skal være nogle introduktionsuger, men ellers tror jeg, at det vil forløbe gnidningsfrit.

Du frygter ikke, at der skal afsættes ekstra ressourcer, hvis folk skal uddannes i at føre tilsyn?

- Det kan man ikke afvise, men jeg tror ikke, at det bliver et særligt stort problem. Jeg tror, at det kommer til at køre på fuld hammer en måned efter, det er sat i gang. Personerne skal primært vejlede og hjælpe virksomhederne med at overholde reglerne. Skulle der være nogle generelle arbejdsmiljøproblemer på arbejdspladserne, så skal Arbejdstilsynet håndtere det.

S: Forslag er 'overkill'

I skriver, at en stor del af indsatsen forventes at være finansieret af de bøder og gebyrer, der kommer ind, når arbejdspladser overtræder arbejdsmiljøloven. Har I regnet på, hvad der kan komme ind derfra?

- Nej, det har vi ikke. Vi har ikke et så stort økonomisk sekretariat, at vi kan regne på det så detaljeret. Det må vi prøve at forhandle med ministeren om, når vi kommer dertil. Vi har under coronakrisen sat mange penge på højkant i forbindelse med hjælpepakker. Hvis vi kan undgå, at folk bliver syge og måske indlagt, fordi retningslinjerne ikke overholdes, vil det være en kæmpe samfundsmæssig gevinst, siger Christian Juhl.

- Det vil være helt forfærdeligt, hvis vi ikke vil bruge penge på, at arbejdsmiljøet er i orden, når folk vender tilbage til arbejdspladserne, når vi samtidig kan bruge mange milliarder på hjælpepakker til virksomhederne.

LÆS OGSÅ: Danmarkskort over coronapåbud: Urene hænder på apotek, frokost i firmabil og mundbind brugt til flere patienter

Enhedslisten har i en række spørgsmål stillet via Folketingets Beskæftigelsesudvalg bedt beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) om at forholde sig til udspillet. Han har endnu ikke besvaret spørgsmålene.

 Lennart Damsbo-Andersen, medlem af Folketingets Beskæftigelsesudvalg for Socialdemokratiet, kalder imidlertid udspillet for ’overkill’.

- Jeg synes godt nok, at deres forslag er overkill. Hvis man skal ansætte 100 mennesker og først forklare dem, hvordan de skal føre tilsyn, så er vi langt henne i forløbet, og så vil det være gode spildte kræfter. Nu arbejder Arbejdstilsynet på normal vis igen, og jeg forventer, at deres egne konsulenter vil være i stand til at løfte opgaven med de forskellige tilsynsindsatser, siger Lennart Damsbo-Andersen til A4 Arbejdsmiljø.

Corona-hjælp til Arbejdstilsynet

Enhedslisten foreslår, at:

  • Der oprettes et corona-taskforce under Arbejdstilsynet. Det skal bestå af minimum 100 nye ansatte med sundhedsfaglige kompetencer. Taskforcen skal indtil udgangen af 2020 udøve tilsyn og vejledning med Arbejdstilsynets beføjelser på arbejdspladserne med fokus på smitteforebyggelse og overholdelse af myndighedernes retningslinjer.
  • Ansatte i landets jobcentre alternativt kan hjælpe med at føre kontrol og følge op på regler.
  • Der oprettes et frivilligt netværk af corona-arbejdspladsspottere på kommunalt plan. Spotterne kan eksempelvis være fra kommunen, fagbevægelsen eller arbejdsmiljørepræsentanter, som kan hjælpe Arbejdstilsynets corona-taskforce hen til virksomheder, som har brug for tilsyn og vejledning.

Finansiering:

  • Udgifter til nye ansatte: 25 millioner kroner
  • Administration: 5 millioner kroner
  • Enhedslisten forventer, at en stor del af indsatsen er selvfinansierende fra indtægter, man får ind fra bøder for manglende overholdelse af sundhedsmyndighedernes retningslinjer og gebyrer.