EU-Kommissionen lægger op til at grænserne mellem medlemslande genåbnes gradvist, så lande med samme grad af smitte åbner for rejser. Dertil har EU-kontor for sygdomsforebyggelse udarbejdet et digitalt kort, så man kan følge udviklingen i landene. Foto: Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

Vil redde sommerferien: Her er planen fra EU

13. maj 2020, 14:30
Grænsekontrol i EU bør hæves gradvis, så lande med samme smitteniveau åbner for rejser, siger EU-Kommissionen.

Det er tid til at begynde at løfte restriktioner på rejser, flyve sydpå og indlogere sig på hotel eller campingplads, lyder det i en plan fra EU-Kommissionen.

Med retningslinjer og anbefalinger lægger EU-Kommissionen op til, at grænser mellem lande så småt bør åbnes igen.

Det har det dobbelte formål, at folk kan "få et velfortjent hvil", mens der for de virksomheder, der lever af turisme, er tale om decideret livredning.

- Millioner af job afhænger af turismen, og det er ofte i områder, hvor der ikke er meget anden industri, siger EU-kommissær Margrethe Vestager på et pressemøde.

Hun understreger, at "det skal være sikkert", og ingen "skal rejse, hvis de er syge".

Grænserne bør åbnes gradvist, hedder det. Det skal gøres på en måde, så grænser mellem EU-lande, hvor smitten med coronavirus er på samme niveau, kan genåbnes.

Der kan borgere i medlemslandene ifølge planen få hjælp af et særligt digitalt kort, som Det Europæiske Center for Forebyggelse og Kontrol af Sygdomme (ECDC) har udviklet.

Med planen følger retningslinjerne for, hvordan der kan sættes skub i turismen igen. Det er blandt andet anbefalinger til, hvordan hoteller bør indrettes, så man undgår spredning af smitte.

Der skal således også være kapacitet i turismeområdet til at kunne håndtere syge. Med disse anbefalinger skal det gøres muligt at genåbne både hoteller, campingpladser og andre former for overnatningsmuligheder.

Det er især de sydeuropæiske økonomier, som er stærkt afhængige af turismen.

Nogle lande har allerede meddelt, at de åbner grænser. Tyskland har onsdag sagt, at landet er klar til at åbne grænsen til Danmark, når Danmark er klar.

Dansk Erhvervs chef for turisme og oplevelsesøkonomi, Lars Ramme Nielsen, mener, at den danske regering må tage affære og genåbne landegrænsen mod syd.

- Det er en rigtig god melding fra EU-Kommissionen. Men det ændrer ikke ved, at pilen peger på regeringen, der efter meldingen fra den tyske indenrigsminister kan åbne grænsen til Tyskland med et pennestrøg, siger han.

/ritzau/