20200721151057354_1000
Plejecenter Kongsgården i Viby i Aarhus har været i fokus efter en omstridt optagelse med en kvindelig beboer, som umiddelbart bliver behandlet uempatisk og ydmygende. (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Nu hagler påbud ned over udskældt plejehjem

23. jul 2020, 11:28
Plejehjemmet Kongsgården, der kom i fokus efter skjulte optagelser, får flere påbud fra styrelse.

Styrelsen for Patientsikkerhed har givet flere påbud til plejehjemmet Kongsgården i Aarhus Kommune, der har været i fokus, efter at skjulte optagelser afslørede uværdig behandling af en beboer.

Det fremgår af styrelsens hjemmeside.

- Styrelsen for Patientsikkerhed gennemførte den 28. maj 2020 et tilsynsbesøg.

- Ved tilsynsbesøget blev styrelsen opmærksom på, at plejeenheden havde gennemgående mangler i den social- og plejefaglige dokumentation.

- Styrelsen blev desuden opmærksom på, at plejeenheden ikke i tilstrækkelig grad sikrede borgernes selvbestemmelse, indflydelse og medinddragelse i eget liv, skriver styrelsen blandt andet.

Der kom alvorligt fokus på plejehjemmet Kongsgården, da TV2 efter henvendelser fra pårørende lavede en dokumentar fra stedet. Den indeholdt skjulte optagelser.

Aarhus Kommune fik dog nedlagt forbud mod, at dokumentaren blev sendt. Ekstra Bladet har efterfølgende dog vist dele af dokumentaren, der viser en beboer, som umiddelbart bliver behandlet uempatisk og ydmygende.

Susanne Larsen, der er forstander på Kongsgården, var godt klar over, der var fejl og mangler.

- Det er selvfølgelig altid alvorligt for os at få et påbud. Det er dybt utilfredsstillende, og vi handler prompte på det.

- Vi påbegyndte allerede en handleplan i april, inden styrelsen kom. Vi var godt klar over, der var fejl og mangler, så allerede dengang ansatte vi ressourcer til at hjælpe med at gennemgå alle journaler, siger Susanne Larsen.

Kongsgården er endnu ikke i mål med det arbejde, fortæller hun. Men når styrelsen igen kommer på besøg, så håber Kongsgården på, at påbuddet ophæves.

Susanne Larsen blev ansat som forstander for Kongsgården i slutningen april, efter at den tidligere blev forflyttet til en anden stilling i Aarhus Kommune. Det skete efter kritik fra pårørende til beboere på plejehjemmet.

Samlet har Styrelsen for Patientsikkerhed givet fire påbud. De tæller påbud om at sikre medbestemmelse, dokumentation, systematiske arbejdsgange og mål for beboerne.

For dokumentationen har der været "betydelige mangler", hvilket også har spillet ind i påbuddet om ikke at sikre beboernes ønsker til deres sidste tid.

- Styrelsen har endvidere lagt vægt på, at der i to ud af tre omsorgsjournaler vedrørende borgere med kognitive funktionsevnenedsættelser var mangelfulde beskrivelse af hjælp, omsorg og pleje af borgeren i relevante situationer, skriver styrelsen.

Kongsgården er i øjeblikket i gang med en større kulturændring på plejehjemmet, og her er man fortsat langt fra målet, fortæller forstander Susanne Larsen.

- Selvfølgelig er medarbejderne påvirket af det, de har været igennem, men som styrelsen også skriver, oplever de god takt og tone på stedet, og de borgere og pårørende, som de har talt med, er langt hen ad vejen tilfredse, siger hun.

/ritzau/