20170830-100518-L-1920x1079we
Frem til 2022 kan udsatte borgere tjene 20.000 skattefri kroner årligt. (Arkivfoto) Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Frikort til udsatte borgere fortsætter: 'Giver værdi at få løn og være del af et fællesskab'

11. feb 2021, 06:00
En ordning, der giver udsatte borgere adgang til et såkaldt socialt frikort, forlænges. Derfor kan flere fremover tjene op til 20.000 kroner skattefrit. Det vækker begejstring i Tønder Kommune og hos Rådet for Socialt Udsatte. Men der er udfordringer, lyder det.

Er man en såkaldt 'udsat borger', har man siden 2019 kunnet få adgang til et socialt frikort. Med sådan et i hånden kan man tjene 20.000 kroner om året. Penge, der kan stikkes direkte i lommen.

Der skal nemlig ikke betales skat af dem. Et godt tilbud, som 2.832 borgere i skrivende stund har takket ja til. Det har ført til i alt 978 ansættelser.

Ordningen, der stod til at udløbe i år, er nu blevet forlænget. Det glæder Rådet for Socialt Udsatte:

LÆS OGSÅ: Skattefrihed giver Andrew en chance: 'Jeg kan ikke lide at tage penge fra statskassen'

- Vi mener, at det er et nybrud. Her arbejder man med en metode, hvor mennesker, som er langt fra arbejdsmarkedet, får en mulighed for at prøve kræfter med et arbejdsliv. Der er brug for den slags muligheder, så det er meget glædeligt, at endnu flere får den mulighed, siger Vibe Klarup, der er formand for rådet.

Alene i februar har 41 borgere oprettet frikortet. Selvom det ikke er givet, at enhver af dem i fremtiden vil være knyttet til arbejdsmarkedet, så er perspektiverne i ordningen større end det, fordi de job, som borgerne varetager, ikke er i konkurrence med andre, forklarer hun.

- Ordningen er ikke koblet direkte op på et beskæftigelsessystem. Det er godt, for vi taler om borgere, som har deres helt egne betingelser for, hvordan de indgår i et jobfællesskab. Nogle er hjemløse stofbrugere, som lever dag til dag, og for dem er dét at tage på arbejde forbundet med noget andet, end det er for dig og mig, siger hun.

Det gør en forskel

Ifølge Kirsten Paysen Johannsson, der er områdeleder ved Tønder Kommune, er det en af årsagerne til, at ordningen har et potentiale. I netop Tønder Kommune er der samlet set udstedt 98 sociale frikort i 2019 og 2020.

Hun er overbevist om, at det skaber merværdi i flere led, når udsatte borgere bruger kræfter på at indgå i en virksomhed.

Det er faktisk utrolig nemt og simpelt
Vibe Klarup, formand for Rådet for Socialt Udsatte

- Den type arbejde, borgerne tager, er på områder, hvor virksomheder gør noget ekstra, de ellers ikke ville få gjort - for eksempel at få ryddet op eller gjort gjort rent. Det gør en forskel ude i virksomhederne, og borgeren får en succesoplevelse, som de bliver betalt for med en reel løn, siger hun.

Hun oplever, at der er meget optimisme at spore blandt de borgere, kommunen visiterer til det sociale frikort, ikke mindst fordi de oplever at have en gulerod på den anden side.

Samtidig betyder et arbejdsfællesskab meget for den enkelte, forklarer hun.

- Det giver dem en fair chance for at spare op til noget, der kan stille dem bedre i forhold til arbejdsmarkedet - det kan være et kørekort eller en tandlægeregning. Og så er det meget værdifuldt at være del af et fællesskab og være til nytte, mens man får en rigtig lønseddel ud af det, siger Kirsten Paysen Johannsson.

Ikke kun midlertidigt

Ifølge hende skal man ikke kun se ordningen som midlertidig i den forstand, at det sociale frikort udløber efter 20.000 tjente kroner. Der vil, mener hun, være tilfælde, hvor borgerne får en så god tilknytning til virksomheden, at det fordrer mere arbejde fremadrettet.

I de tilfælde skal borgeren dog svare skat af lønnen, ganske som en almindelig lønmodtager skal.

- Der vil altid være nogle, der ikke får så meget ud af det, og det kan der være mange grunde til. Men langt de fleste vil rigtig gerne, og de fleste vil også bide sig fast og kunne få flere timer. Det er også noget, vi skubber på for, siger hun.

Det er Vibe Klarup enig i. Hun understreger dog vigtigheden i at anse ordningen som et socialt tiltag, mere end som et beskæftigelsestiltag. Alligevel er der eksempler, som er værd at fremhæve.

- Jeg har mødt en kvinde, for hvem det blev en anledning til at begynde at arbejde og få nye drømme. Vi bliver bare nødt til også at passe på ikke at blive overivrige og tænke, at de her borgere kan klare mere, end de kan. Vi skal holde vores heste og lade dem styre det selv, siger hun.

Rådet for Socialt Udsatte ser frem til det videre forløb med ordningen, som også rummer en portion uforløst potentiale. Der er nemlig udfordringer med at finde de virksomheder, som skal åbne dørene for de udsatte borgere.

Det er en udfordring, som reelt burde være nem at klare, mener formanden.

LÆS OGSÅ: Pædagog om OK21: Jeg oplever uligheden hver eneste dag

- Det skal vi have fokus på, for vi skal have flere arbejdsgivere på banen. De skal turde det, så derfor skal vi også blive bedre til at holde dem i hånden og klæde dem på til det. Det er faktisk utrolig nemt og simpelt, siger Vibe Klarup.

Foreløbig er ordningen med de sociale frikort forlænget frem til 2022.