Udsatte børn og unge svigtes landet over

28. aug 2008
Børn, der får tæsk eller misbruges af deres forældre, får ikke hjælp i tide i Tønder, afslørede Nyhedsavisen i går. Mange andre steder i landet lider udsatte børn samme skæbne.

Tre år efter den tragiske sag om en far, der lejede sine småpiger ud til sex, døjer Tønder stadig med elendig sagsbehandling af kommunens udsatte børn. Men den sønderjyske kommune står langt fra alene.

I mange andre af landets kommuner får børn af voldelige eller svage forældre, slet ikke den hjælp, de har brug for og ret til.

»Loven garanterer forældre og børn hjælp, men den bliver ikke overholdt, og det er bekymrende. Vi ved godt, at kommunerne er hårdt pressede,« siger ankechef Henrik Horster fra Ankestyrelsen, der fører kontrol med kommunerne.

Reagerer ikke

I 2007 undersøgte pædagoernes fagforbund BUPL, hvor gode de 14 kommuner i Storkøbenhavn er til at hjælpe socialt udsatte børn og unge. I undersøgelsen stillede BUPL en række spørgsmål til hundrede ledere af vuggestuer, børnehaver og klubber og konkluderer, at de socialt udsatte børn får »utilstrækkelig hjælp«.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Undersøgelsen viser nemlig at fire ud af ti vuggestue-ledere har oplevet, at kommunen ikke reagerer på deres indberetning om, at et barn i vuggestuen har brug for hjælp.

»Problemet er, at der ikke bliver gjort noget, hvor det måske er nødvendigt. Og de fagfolk, der indberetter, bliver usikre på deres vurdering og holder måske igen med at indberette«, siger formand for pædagogernes fagforbund, BUPL, i Storkøbenhavn Michael Egelund.

Fejl i to ud af tre sager

Ankestyrelsen har i efteråret 2007 udvalgt elleve tilfældige kommuner og undersøgt143 sager, hvor børn er blevet anbragt uden for hjemmet. Styrelsen fandt fejl i to ud af tre sager.

De elleve kommuner i undersøgelsen, der blandt andet tæller Århus, Køge og Middelfart, hjælper ikke de problemramte unge inden for den tidsramme, som loven ellers kræver.

»Loven kræver, at der bliver fulgt op på sagen, men det sker langt fra altid, og dermed er det uklart, hvad anbringelsen af barnet skal føre til,« siger Henrik Horster.

Tønder skal undersøges

Han påpeger, at sagsbehandlingen af børn og unge er blevet bedre, siden Ankestyrelsen i januar gjorde landets kommuner opmærksom på undersøgelsens resultat. Den fejl som var gennemgående i de elleve kommuner, drejer sig om, at der ikke bliver fulgt op i tide. Det er samme fejl, der forekommer i Tønder Kommune.

Velfærdsminister Karen Jespersen (V) vil nu have statsforvaltningen til at undersøge forholdene i den sønderjyske kommune.

»Jeg er meget bekymret over oplysningerne fra Tønder. Velfærdsministeriet har straks taget kontakt til statsforvaltningen, der vil tage sagen op. Jeg har tillid til, at der nu foretages en grundig undersøgelse,« siger Karen Jespersen.

Men det er ikke godt nok for SF, der forlanger en undersøgelse af forholdene i sagsbehandlingen i samtlige af landets kommuner.

»Ministeren må forklare, hvordan hun vil rydde op i det her,« siger socialordfører for SF Özlem Sara Cekic.

faktaboks