20180726-161147-7-1920x1277we
Antallet af anmeldelser af tyverier på byggepladser er steget i 2020. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Henning fik stjålet alt sit udstyr: ‘Vi står tilbage med en tabt arbejdsfortjeneste’

15. mar 2021, 06:00
Der har været flere tyverier på byggepladser sidste år end året før. En af dem, der har oplevet at få stjålet sit værktøj, er Henning Larsen, som er indehaver af Breuning VVS i Herlev.

En kold morgen i efteråret sidste år oplevede Henning Larsen, indehaver af Breuning VVS i Herlev, at alt hans udstyr var blevet stjålet fra en byggeplads i København. 

- Vi havde efterladt vores udstyr ude på byggepladsen. Dagen efter mødte vi op til, at vores udstyr var blevet stjålet, fortæller Henning Larsen til A4 Arbejdsliv.

Og han er ikke den eneste. Sidste år var der flere anmeldelser af tyveri på byggepladser end året før. Det viser nye tal fra rigspolitiet, som A4 Arbejdsliv omtaler i dag

LÆS OGSÅ: Boom i tyverier på byggepladser: ‘Problemet ser ikke ud til at gå væk’

Henning Larsens udstyr var låst inde i et skab med kode på byggepladsen. Men tyveknægtene havde på en eller anden måde afluret koden. Det har skabt problemer for Henning Larsen i forbindelse med at få dækket sit tab.

- Vi gjorde, som man skal. Vi anmeldte det til både politiet og forsikringen. Politiet sagde, at de nok ikke kunne gøre særlig meget. Samtidigt havde forsikringen svært ved at dække vores tab, da skuret, hvor vores udstyr lå i, ikke fysisk var blevet brudt op, siger Henning Larsen.

Når værktøjet bliver stjålet, giver det ikke kun materielle tab. For uden udstyr er det umuligt for Henning Larsen at udføre sit arbejde.

- Vi står med en tabt arbejdsfortjeneste med de timer, vi er uden, og de timer vi skal bruge hos politiet og forsikringen. Det er heller ikke altid, at forsikringen dækker det hele, siger Henning Larsen til A4 Arbejdsliv.

Tyvene findes også udenfor byggepladserne

Udover tyveriet på byggepladsen har Henning Larsen også oplevet, at firmaets servicevogn ofte er blevet brudt ind i, når den har stået hjemme ved en af hans montører.

- Vi har en montør, der bor på Amager. Han er blevet nødt til at stoppe med at køre hjem med vores servicevogn, da den med halvanden måneds mellerum blev brudt ind i, siger Henning Larsen. 

Det er ikke på grund af manglende sikring af vognene, at tyverierne sker.

- Af sikkerhedsforanstaltninger i servicevognene er der installeret gitter i bagruderne. Men hvis der gerne vil ind, så kommer de ind, siger Henning Larsen.

I hver servicevogn er der udstyr til en værdi af omkring 30.000 til 50.000 kroner.

Tekniq Arbejdsgiverne siger i dag til A4 Arbejdsliv, at der er behov for øget sikkerhed på byggepladserne. Problemet med manglende sikkerhed kan Henning Larsen godt genkende.

- Udover at øge sikkerheden så meget, som man kan, så bliver vi alle nødt til at være mere påpasselige med udstyret. Men man må desværre konkludere, at problemmet er svært at komme til livs, siger Hennings Larsen til A4 Arbejdsliv.