Udlændingeservice frikender sig selv

13. aug 2008
Hjem igen Efter få ugers arbejde i et EUland kan danskere få en udenlandsk ægtefælle med tilbage til Danmark. Det slår Udlændingeservice fast i redegørelse

Danske statsborgere har ret til at få deres udenlandske ægtefælle med hjem til Danmark efter blot få ugers reelt arbejde i et andet EU-land.

Det budskab står Udlændingeservice i hvert fald inde for i en foreløbig redegørelse til ombudsmanden.

Nyhedsavisen er i besiddelse af en redegørelse, som ombudsmanden bad Udlændingeservice om, efter en række artikler i Berlingske Tidende. Heri blev Udlændingeservice kritiseret for at vildlede om reglerne for familiesammenføring via særlige EU-regler. Vildledningen bestod ifølge artiklerne blandt andet i, at Udlændingeservice ikke skriftligt oplyste borgerne godt nok om, at få ugers arbejde i et andet EU-land er tilstrækkeligt til at opnå familiesammenføring i Danmark med en udenlandske ægtefælle.

Men den kritik frikender Udlændingeservice nu sig selv for.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Ikke ét eneste afslag

Udlændingeservice skriver i redegørelsen, at der juridisk set slet ikke eksisterer en nedre grænse for, hvor længe en dansker skal have arbejdet i et andet EU-land for at kunne få sin udenlandske ægtefælle til Danmark.

Det afgørende er, at der er tale om et 'rigtigt' arbejde, og at det strækker sig over tilstrækkeligt mange timer om ugen.

Antallet af uger eller måneder, danskeren har arbejdet i et andet EU-land, er altså ikke – og har aldrig været – afgørende.

Det dokumenterer Udlændingeservices egen gennemgang af de i alt 367 ansøgninger om familiesammenføring efter EU-reglerne, som myndigheden har modtaget siden 1. juli 2002.

»Ikke i én eneste sag har varigheden af beskæftigelsen givet anledning til afslag,« siger Henrik Grunnet, direktør for Udlændingeservice.

Han ønsker dog ikke at kommentere indholdet i redegørelsen.

Flere politikere har, siden sagen kom frem, råbt op om, at den danske udlændingepolitik nu bliver udhulet af EU-reglerne.

Men redegørelsen dokumenterer, at det langt fra er ny viden, at selv et kort arbejdsophold i et andet EU-land er tilstrækkeligt.

Ingen kommentarer

Daværende integrationsminister Rikke Hvilshøj (V) oplyste på et samråd i Folketinget 14. december 2006, at 'man blot ved i en kortere periode at tage bopæl i Malmø efterfølgende kunne tage tilbage til Danmark med sin udenlandske ægtefælle'.

Ombudsmanden vil først kommentere redegørelsen efter et møde med Udlændingeservice 27. august.

faktaboks

Læs redegørelsen her (PDF):

Udlændingeservices foreløbige redegørelse af 13. august 2008