Hummel
Nye regler gør det sværere for udlændinge at optjene ret til tidlig "Arne"-pension, Foto: Philip Davali / Scanpix

Strenge regler bremser udlændinges vej til Arne-pension: - Skal være for danske statsborgere

22. okt 2020, 08:32
Arbejdsmigranter fra en lang række lande er afskåret fra at optjene ret til regeringens tidlige pension med arbejdserfaring fra deres hjemland.

Hvis du hedder Arne eller Pia er det noget lettere at få ret til tidlig pension, end hvis du hedder Brandon eller Asif. 

Arbejdsmigranter fra en lang række lande er nemlig helt afskåret fra at bruge anciennitet optjent i deres hjemland som grundlag for at få ret til regeringens såkaldte Arne-pension. 

Det bekræfter Beskæftigelsesministeriet overfor A4 Arbejdsliv. 

De strengere regler gælder for migranter fra lande som eksempelvis USA, Filippinerne, Tyrkiet og Pakistan. 

Ifølge beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) er reglerne med til at sikre, at Arne-ordningen ikke bliver en 'ret til tidlig pension for hele verden'. 

- Jeg synes, det er fuldt rimeligt, at du kun kan få ydelsen, hvis du har boet og arbejdet i Danmark, siger Peter Hummelgaard. 

Ministeren hæfter sig også ved, at 90 pct. af den periode, som en eksempelvis tyrkisk, pakistansk eller amerikansk migrant bruger til at optjene ret til tidlig pension med, skal have været tilbragt i Danmark. 

- Regeringen er optaget af, at man skal have arbejdet her i landet og iøvrigt lever op til reglerne for at kunne blive omfattet af tidlig pension, siger Peter Hummelgaard. 

Udover de skrappe krav til anciennitetsperioden har partierne bag Arne-aftalen også gjort det umuligt for borgere fra de nævnte lande at tage ydelsen med, hvis de flytter tilbage til deres hjemland.

Borgere fra Tyrkiet er dog undtaget fra denne regel, fordi Danmark har pensionsoverenskomst med Tyrkiet. 

- Stod det til os blev den her ordning jo kun for danske statsborgere
René Christensen, beskæftigelsesordfører, Dansk Folkeparti. 

DF: Tidlig pension skal kun være for danskere

Reglerne i regeringens nye aftale om tidlig pension er i store træk en videreførelse af de danske regler for folke- og førtidspension.

De sætter også skrappe begrænsninger for ikke-borgeres muligheder for både at optjene og tage pension med til deres hjemland. 

Hos Dansk Folkeparti kalder finansordfører René Christensen udlændinge-restriktionerne i Arne-aftalen for 'helt efter bogen'.

- Tidlig pension skal være for folk, der rent faktisk har været på det danske arbejdsmarked, siger Rene Christensen. 

Hvorfor har det været vigtigt for jer at gøre det så svært for udlændinge uden for EU at optjene ret til tidlig pension? 

Vi vil ikke stå i en situation, hvor man kan komme til Danmark efter 42 år på arbejdsmarkedet i Pakistan eller Tyrkiet, og så score tidlig pension i Danmark, siger René Christensen. 

- Stod det til os blev den her ordning jo kun for danske statsborgere, men det har ikke været muligt at nå frem til en model, der kunne fungere, siger Rene Christensen.

Ifølge tal fra Styrelsen fra Arbejdsmarked og Rekruttering var der i perioden fra maj sidste år til marts i år knap 32.000 personer fra Indien, Kina, Thailand, Pakistan, USA, Tyrkiet og Filippinerne, der boede og havde arbejde i Danmark. 

Fakta: Disse borgere har lang vej til Arne-pension

Beskæftigelsesministeriet oplyser til A4 Arbejdsliv, at borgere fra følgende lande er afskåret fra bruge anciennitet optjent i deres hjemland til at opnå ret til tidlig pension: 

Australien, Canada, Chile, Filippinerne, Indien, Israel, Kina, Marokko, New Zealand, Pakistan, Sydkorea, USA, og Tyrkiet.

Skulle disse borgere opnå ret til regeringens nye tidlige pension, vil det ikke være muligt for dem at tage ydelsen med til deres hjemland. Dette gælder som tidligere nævnt ikke for borgere fra Tyrkiet.