Socialdemokratiets Mette Frederiksen vil sikre et »egentligt løft af velfærden«. Foto: THOMAS SJØRUP / Ritzau Scanpix

Hemmelige papirer løfter sløret for Mette F.'s-planer om velfærd

18. jun 2019
En ny regering vil sikre et »egentligt løft af velfærden«, men det vil tage tid, fremgår det af et udkast fra lukkede forhandlinger.

En regering med S-formand Mette Frederiksen i spidsen vil ikke bare afsætte penge til, at der i fremtiden kan leveres den samme velfærdsservice som i dag til et stigende antal børn og ældre. Den skal også sikre, at »der sker et yderligere egentligt løft af velfærden«.

Det fremgår af dele af et udkast, som Jyllands-Posten har læst, og som indgår i de ellers hermetisk lukkede regeringsforhandlinger, der for tiden finder sted på Christiansborg.

Hvor stort velfærdsløftet skal være, vil ifølge udkastet afhænge af de kommende års finanslove og politiske tiltag, men i udkastet konstateres det, at »det vil tage tid at sikre et løft af velfærden«.

Siden valget har Socialdemokratiet forhandlet med De Radikale, SF og Enhedslisten om en tekst, som kan få støttepartierne til at acceptere, at Mette Frederiksen danner en ny socialdemokratisk soloregering.

Netop velfærdspolitikken er et sted, hvor partierne er enige om, at der skal afsættes flere penge. I den debat tales ofte om det demografiske træk, som dækker over det beløb, der ifølge Finansministeriet skal afsættes alene for at levere den samme service i de kommende år, hvor der bliver markant flere børn og ældre i Danmark.

Det vil i sig selv koste ca. 20 mia. kr. ifølge ministeriet og stort set tømme det økonomiske råderum i 2025. Det er altså et løft derudover, som en ny regering vil levere ifølge udkastet.

Her noteres det også, at »der vil løbende være behov for at prioritere og tilvejebringe den nødvendige finansiering«, men der fremgår ikke konkrete tiltag, der skaffer nye penge, i de dele af udkastet, som Jyllands-Posten har læst.

Det er fortsat uklart, hvilken slags aftale forhandlingerne skal munde ud i. På bordet ligger et papir, der skal anvise retningen for en ny regering, men om der er tale om en forpligtende politisk aftale eller en løsere forståelse mellem partierne, er også til forhandling.

Søndag meddelte Mette Frederiksen, at det politiske projekt, der tegner sig ved forhandlingsbordet, ser »bedre og bedre ud«.

»Men jeg kommer ikke til at sige noget om det dokument, før vi er sikre på, om det kan flyve,« sagde hun.

Mandag var de officielle forhandlinger sat på pause. Ingen af de forhandlende partier har ønsket at udtale sig.