Udenlandske platugler har let spil i Danmark

24. jan 2012, 06:00
Afsløring: Over halvdelen af i alt 75 udenlandske virksomheder, der var opført i RUTregistret, var i landet på sorte momsnumre. Snyd og bedrag, siger BATkartellet.

Det er langt fra sikkert at udenlandske bygge-virksomheder, der lader sig registrere i det såkaldte RUT-register, har rent mel i posen.

Det viser en stikprøve, som SKAT har foretaget blandt 75 udenlandske virksomheder. Ud af samtlige undersøgte virksomheder var 42 ikke momsregistreret i hjemlandet.

Tallene dokumenterer sort på hvidt, at et stort antal udenlandske virksomheder svindler og bedrager, lyder det fra formanden for BAT-Kartellet, Peter Hougård Nielsen:

”Det er en typisk praksis for dobbelt, sort arbejde. Man betaler ikke til de sociale ydelser i hjemlandet. Samtidig unddrager man sig moms eller skat her i landet.”

Ingen moms i Litauen

Stikprøven omfattede 15 virksomheder fra hvert af landene Estland, Litauen, Polen, Tyskland og England.

Ikke en eneste af samtlige litauiske virksomheder kunne præstere et gyldigt moms-nummer, sådan som udenlandske virksomheder skal have, hvis de skal være her under EU's udstationeringsdirektiv.

”Det overraskede mig noget, at der var 100 procent fejlmargin på de litauiske virksomheder," siger specialkonsulent i SKAT Allan Kok.

Smagen af samarbejde

Han er landsdækkende koordinator for SKAT’s indsats mod social dumping og  foretog stikprøven.

De 42 udenlandske virksomheder, der kørte på sorte moms-numre, kan nu se frem til et besøg fra SKAT, lyder det.

”Der kan selvfølgelig være nogle fejlregistreringer i blandt. Men jeg tror ikke, at 56 procent af virksomhederne er kommet til at skrive forkert. Det fortæller mig, at det er et område, vi skal have kigget på," siger Allan Kok. [pagebreak]

Snydevirksomheder

Når en virksomhed ikke er momsregistreret i hjemlandet taler det for, at virksomheden ikke opererer i hjemlandet.

Netop den problematik er en varm kartoffel lige nu.

Under det danske EU-formandskab vil det være et af de centrale fokusområder på beskæftigelses-området.

Postkasse-firmaer

Fagbevægelsen har længe råbt højt om, at et stort antal udenlandske virksomheder har fundet en fidus i at arbejde i Danmark under udstationerings-reglerne.

De såkaldte 'postkasse-firmaer' bruger EU-reglerne til at undlade at betale skat og moms i Danmark, hvor de reelt eksisterer som virksomheder.

Det betyder også, at de kan udføre arbejde billigere end i danske momsregistrerede byggefirmaer. Kort fortalt: Social dumping af alt fra løn til arbejdsmiljø.

"Uacceptabelt"

Peter Hougård Nielsen fra BAT er ikke et sekund i tvivl om, at der er tale om ’regulær omgåelse af reglerne’, når kun 33 ud af 75 udenlandske virksomheder har rene moms-numre i posen.

Han kalder det ’fuldstændigt uacceptabelt’. Konsekvensen kan læses i konkurser og arbejdsløshed, mener han.

”Det dokumenterer, at mange af de udenlandske virksomheder, der lader sig indregistrere, slet ikke er virksomheder i hjemlandet. Det er ulovligt,” siger Peter Hougård Nielsen.

Resultat af samarbejde

Regeringen og Enhedslisten har i år afsat 65 millioner kroner til bekæmpelse af social dumping. Effekten skal primært komme fra et tættere myndighedssamarbejde mellem SKAT, Arbejdstilsynet og Politi.

Stikprøven kan ses som en forsmag på samarbejdet. I dag har medarbejdere i SKAT nemlig ikke adgang til de udenlandske virksomheders moms-numre i hjemlandet.

De fik oplysningerne fra Arbejdstilsynet.