Udenlandsk arbejdskraft dominerer blandt lavestlønnede

20130423-105729-5-1920x1281we__1_
Inden for hotel- og restaurationsbranchen udgør andelen af udlændinge i den lavestlønnede femtedel i hele branchen 43 procent. (Arkivfoto) Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
21. jan. 2021 06.31
Nye tal er bekymrende, mener Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Cheføkonom fra Cepos er uenig og ser det som en gevinst for det danske arbejdsmarked.

Udlændinge er markant overrepræsenteret blandt de lavestlønnede på arbejdsmarkedet.

Det viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, skriver Fagbladet 3F.

LÆS OGSÅ: Hård kritik af regioners kontrakt med private testudbydere: - Hvad har man dog tænkt på

Særligt inden for landbrugssektoren, rengøring samt hotel- og restaurationsbranchen dominerer andelen af udlændinge blandt de lavestlønnede.

- Det er bekymrende, for udlændinge bør ansættes på ordentlige vilkår og ikke være en kilde til billig arbejdskraft, siger Emilie Agner Damm, senioranalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Inden for landbrugssektoren udgør andelen af udlændinge i den lavestlønnede femtedel i hele branchen over 70 procent. For hotel- og restaurationsbranchen er samme tal 43 procent. For rengøring, rejsebureauer og anden operationel service er tallet 41 procent.

Også inden for transportbranchen og bygge og anlæg er tallet over 30 procent.

Fælles for alle brancherne er, at andelen af udlændinge blandt den lavestlønnede femtedel er markant højere end andelen af udlændinge i branchen generelt.

- Man kan frygte, at der er ved at blive skabt et A-hold og et B-hold på arbejdsmarkedet, hvor nogle har markant dårligere vilkår end andre, siger Emilie Agner Damm.

Det er ikke overraskende, at udlændinge er overrepræsenterede blandt de lavestlønnede på det danske arbejdsmarked, mener Søren Kaj Andersen, lektor og centerleder ved Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS) på Københavns Universitet.

- Vi har på FAOS tidligere gennemført undersøgelser, der viser, at der er en tendens til, at udlændinge inden for eksempelvis landbrug, byggeri, hotel og restauration generelt får en lavere løn end danskerne i samme branche, siger Søren Kaj Andersen.

Det kan både skyldes, at arbejdsgiverne har svært ved at rekruttere arbejdskraft på området, men det kan også skyldes, at arbejdsgiverne vil vælge den billigste løsning, siger han.

Cheføkonom og vicedirektør i den borgerlige-liberale tænketank Cepos, Mads Lundby Hansen, synes, det er positivt med udenlandsk arbejdskraft, blandt andet fordi det bidrager til, at danske virksomheder ikke flytter produktionen til udlandet.

For udlændinge er ofte meget motiverede og flittige, hvilket gør dem til en stor gevinst for virksomhederne, siger han.

- De tager de jobs, man ikke kan få danskere til at tage, hvilket skaber øget velstand. Og de er glade for at arbejde her, er jeg sikker på, for ellers rejste de jo ikke til Danmark. Jeg ser det ikke som et problem, men som et billede på gevinsten ved udenlandsk arbejdskraft, siger Mads Lundby Hansen.