Ifølge Torben M. Andersen kan der blive brug for at give økonomien et skub, hvis det viser sig, at der vil ske massefyringer, når hjælpepakkerne udfases. (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Mette F.'s corona-rådgiver: Udbetal indefrosne feriepenge

8. jun 2020, 15:47
De indefrosne feriepenge vil være 'det bedste og mest enkle værktøj' til at sparke den danske økonomi i gang, lyder det fra formanden for regeringens økonomiske ekspertgruppe.

Udbetal danskernes indefrosne feriepenge. 

Sådan lyder rådet fra formanden for regeringens økonomiske ekspertgruppe, økonomiprofessor og tidligere overvismand Torben M. Andersen i et interview med Politiken.

LÆS OGSÅ: Østeuropæiske ansatte undgår Danmark: Chefer er bekymrede

Her siger han, at en udbetaling af de indefrosne feriepenge vil være 'det bedste og mest enkle værktøj' til at sparke den danske økonomi i gang oven på den krise, som den verdensomspændende coronaepidemi har bragt med sig.

- Det vil udløse så pænt store udbetalinger til borgerne, at det formentlig kan gøre arbejdet - og få sat tilstrækkelig gang i efterspørgslen og forbruget i en første runde af den økonomiske genopretning, siger Torben M. Andersen til Politiken.

De indefrosne feriepenge er en konsekvens af den nye ferielov og udgør ifølge Politiken et beløb på skønsmæssigt 55 milliarder kroner efter skat. 

Ifølge Torben M. Andersen kan der blive brug for at give økonomien et skub, hvis det viser sig, at der vil ske massefyringer, når hjælpepakkerne udfases.

Flere af Folketingets partier har også meldt ud, at de går ind for modellen med at udbetale feriepengene. Det gælder ifølge Politiken både Konservative, Dansk Folkeparti og Enhedslisten, mens også Radikale, Venstre og SF er åbne over for forslaget.

Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, oplyser til Politiken, at forslaget om feriepengene bliver drøftet i forbindelse med en ’sommerpakke’, som regeringen barsler med. Den har til hensigt at stimulere danskernes forbrug.

Statsminister Mette Frederiksen har fra talerstolen i Folketinget tidligere åbnet for at diskutere spørgsmålet om feriepenge.

- Jeg er ikke i tvivl om, at vi i forhandlingerne kommer til at diskutere det her spørgsmål om feriepenge. Hvis danskerne bruger pengene på restauranter, hotelophold og caféer, vil det selvfølgelig være positivt. Men jeg vil generelt advare imod troen på, at et enkelt løsningsforslag kan løse de store udfordringer, det er mere komplekst, lød det fra Mette Frederiksen (S) i slutningen af april.

LÆS OGSÅ: Kræver danskernes feriepenge udbetalt: Nu svarer Mette F.